Gå til sidens hovedinnhold

Hjelper hjemløse i Russland

Onsdag blir «Bjørnholtaksjonen» arrangert for femte år på rad. Fem Bjørnholt-elever var nylig i St. Petersburg for å se hva pengene går til.

BJØRNHOLT/ST. PETERSBURG: Hvert år siden 2007 har Bjørnholt skole arrangert en elevaksjon som går utpå at man bruker én skoledag på å samle inn penger for en god sak.

Bjørnholtaksjonen arrangeres i samarbeid med Røde Kors, og alle elevene må tjene minst 200 kroner ved å jobbe utenfor skolen.

Sovjets kollaps og utviklingen i det nye Russland på 1990- og 2000-tallet har ført til at flere hundre tusen barn i Russland har opplevd en sosial krise.

SE BILDER: BJØRNHOLTAKSJONEN I ST. PETERSBURG

200.000 gatebarn

Mange familier ble ødelagt som en følge av alkohol og narkotikaproblemer og barnemishandling. Samtidig er det statlige apparatet som skal beskytte barna nesten ikke tilstedeværende.

Som en følge av dette dag bor det rundt 200.000 gatebarn i Russland, hvorav 10.000 i St. Petersburg.

PÅ SUPPEKJØKKENET:

Et lite barn i hendene til moren sin på et suppekjøkken. FOTO: MARTE HAUGAN OVENBERG

Elevstyrt aksjon

Bjørnholtaksjonen er elevstyrt, og en delegasjon på fem var nylig i St.Petersburg for å skaffe seg et eget inntrykk. Delegasjonen besøkte aktivitetssentre, midlertidige rehabiliteringsentre, suppekjøkken og daghjem for barn og ungdom som lever under vanskelige forhold.

Under besøket fikk elevene møte foreldreløse, rusavhengige, overgrepsofre, fattige mødre og barn og ungdom smittet med hiv. Mange av disse var gatebarn i forskjellige situasjoner.

MISBRUKT:

En av jentene på et midlertidig rehabilteringssenter. Denne jenta har endelig fått hjelp etter flere år i en alkoholisert familie som drev med mishandling. FOTO: MARTE HAUGAN OVENBERG

Noe av det som gjorde sterkest inntrykk på elevene var å møte ungdom på deres egen alder på et suppekjøkken. Mange av disse var hiv-positive og rusavhengige. De valgte selv å bo på gaten fordi de ikke klarte å innordne seg livet på en institusjon.

Suppekjøkkenet tilbyr mat en gang om dagen er redningen for disse ungdommene.

På grunn av det ikke-eksisterende offentlige hjelpeapparatet er disse gruppene avhengig av ildsjeler og private organisasjoner. Flere av stedene som ble besøkt var drevet av frivillige med midler fra fjorårets Bjørnholtaksjon.

Årets aksjon er en oppfølging av fjorårets for å sikre videre drift av disse tilbudene en stund fremover.

SE BILDER: BJØRNHOLTAKSJONEN I ST. PETERSBURG

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg