*Nettavisen* Nyheter.

Hjelper hverandre

Cous-cous og fårikål på menyen fredag, hårklipp, datahjelp, hobbykurs, leksehjelp eller følge til lege eller andre ærender. Oppgavene ved Sogn frivillighetssentral er like varierende som de er givende.

Kringsjå: - Jeg har vært sykemeldt i snart ett år med vond rygg, men jeg kan hjelpe til med småting, sier Salah Chatti, "vaktmester'n", som har innført cous-cous på fredagskafeen sammen med sin kone Amel.

Trenden snur seg


Amel er dessuten klippekyndig og kan ordne sveisen for de som ikke kommer seg til frisøren. En algeriansk spesialitet med squash fylt med kjøttdeig og hemmelig krydderblanding ble også godt tatt imot av kafégjestene, kan de to fortelle.
Unn Sand har er også frivillig ved senteret, litt til og fra de siste tolv årene. Hun tilbyr klassisk massasje i lokalene på sentralen.
- Det er virkelig givende å kunne være til hjelp, og man blir rett og slett berørt av å treffe mennesker som ikke greier å bevege seg utendørs uten hjelp, og å få lov til å være noe for mennesker som er mye alene, sier hun. De andre nikker gjenkjennende. Daglig leder av Sogn frivillighetssenter, Mona Magnussen, poengterer at de som melder seg til frivillig innsats selv bestemmer når de kan og vil ta i et tak. Hun mener dessuten å merke en litt ny trend i samfunnet;
- Mange begynner å bli lei av maset og den hektiske hverdagen, og ønsker seg tilbake til tiden da vi hadde mer tid og omsorg for hverandre. Frivillighetssentralen er på mange måter en liten pause fra alt kjaset og maset i hverdagen, sier den engasjerte lederen.
Mens vi prater får hun en telefon fra Berg, Nordberg og Sogn Vel som ønsker å hjelpe til med 10.000 kroner som bidrag til storhusholdsoppvaskmaskinen ved sentralen de hadde fått nyss om hadde røket. Gleden er stor. En oppvaskmaskin som virker er godt å ha.
- Vellet støtter frivillighetssentralens arbeid, og ønsker at vi får mulighet til å utvikle oss til beste for beboerne i Nordre Aker bydel. Vi har også andre bidragsytere som Lions Nordberg, blomsterbutikken, bokhandelen, parfymeriet og "SuperFoto" på Tåsensenteret og Color Line, kan hun opplyse.
Frivillighetssentralen har kun en person ansatt, og budsjettet er knapt.

Snu-krona-idemyldringsmøte


Sonja Bergan leder hobbykursene ved sentralen, og nå er det forberedelser for julemarkedet den 25. og 26. november som er i fokus.
- De som sitter hjemme og lager ting bidro og gjorde en kjempeinnsats i fjor, opplyser Bergan, som maler på lerret ved sentralen på kveldstid, og gjerne kunne tenke seg selskap av andre kunstmalere fra bydelen.
Cristel Fjeldheim, som meldte seg som frivillig for vel en uke siden og har bakgrunn fra turistnæringen fra hjemlandet Mauritius, har straks tatt fatt i oppgaven som markedsfører ved sentralen.
- Minister Ditlevs vei 22, første etasje, opplyser studenten fra UiO og vi går ut for å ta et foto av hvor frivillighetssentralen holder til; midterste av de tre høyblokkene på Kringsjåplatået.
- Mitt førsteinntrykk er at det er masse omsorg og hyggelige mennesker her, og plass til flere hjelpere, sier hun smilende.

Litt av hvert

- Trenger du hjelp, så får du hjelp i denne bydelen, sier Dag Steinar Viken som sitter og nyter høstværet på en benk rett utenfor Sogn frivillighetssentral, med rullatoren godt parkert ved siden av.
- De som vil, og greier å ta imot hjelp, kan virkelig nyte godt av både hjemmetjenesten og hjemmehjelperne i bydel Nordre Aker. Også var jeg nedenom Mona på sentralen og fikk med en liten kjele fårikål på fredag, sier mannen fra Nes i Hallingdal, og Korsvollbeboer de siste ti årene, med et smil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag