*Nettavisen* Nyheter.

Hjemme alene-fester opprører politiet

Dag Harald Drevsjø er leder for forebyggende avsnitt på Manglerud politistasjon, som i helgen publiserte en sjokkerende melding om ungdommers festvaner på Facebook. Foto: Arkivfoto: Øystein Dahl Johansen

Manglerud-politiet mener ungdommen er langt forbi å teste grenser. – De går seg vill i total mangel på grenser, slås det fast i en Facebook-post fra helgen.

MANGLERUD: Politiet ved Manglerud politistasjon har måttet avslutte flere hjemme alene-fester denne helgen, etter at de har kommet ut av kontroll. Det mener de foreldrene må ta en stor del av ansvaret for.

Lørdag la de ut denne meldingen på Facebook med beskjed til foreldre om å ta mer ansvar og sette klare grenser:

Vi tør ikke legge ut bilder fra noen av gårsdagens hjemmealene-fester vi måtte avslutte. Men vi tør håpe på å få tørke litt mindre oppkast i natt og vasse i litt mindre knust glass. Vi opplever ikke at ungdommene tester grenser, vi opplever at de går seg vill i total mangel på grenser. Foreldre til tenåringer i våre bydeler: Ta ansvar, få bekreftelser på evt overnattingssted og ikke forsyn din tenåring med alkohol. De får desverre tak i "mer enn nok" i tillegg.

Les også: Alkoholrus er en trend blant ungdomsskoleelever

Stort engasjement

Innlegget har engasjert og har i skrivende stund over 4400 likes, og er blitt delt over 550 ganger. I kommentarfeltet under innlegget går diskusjonen om foreldres grensesetting.

«Ikke vær naive! Gode karakterer og høflig oppførsel i hverdagen er absolutt ingen garanti. Snakk med hverandre, foreldre, og dobbeltsjekk informasjon», skriver en.

«Helt enig om at det er foreldrenes ansvar. Jeg har vokst opp med total ærlighet og ikke noe filter. Jeg har alltid fått info om hva som faktisk blir konsekvensene av ting og jeg har alltid fått lov til å gjøre som jeg vil for å finne egne grenser.», skriver en annen.

Andre mener at alle må ta ansvar for hverandre, og at også venner og andre har et ansvar når foreldre ikke vet hva som skjer. En annen stiller spørsmålstegn ved om dette kan bunne i andre ting enn mangel på grenser.

«Veldig bra. Men skyldes alt kun en mangel på grenser, eller er det også et uttrykk for mangel på mening, retning og innhold i ungdomslivet??»

Politiet på Manglerud har også tidligere gått ut og bedt foreldre ta mer ansvar for å stoppe rus blant ungdom.

Vil ha grenser som unnskyldning

Politiet forklarer i kommentarfeltet at de kontakter foreldrene til ungdommene som har festen, der det lar seg gjøre. I tillegg tar de kontakt med foreldrene til de som er mest beruset.

– Noen ganger blir det dessverre hektisk skytteltrafikk mellom slike fester, men vi tilstreber å få ringt flest mulig foreldre.

Politiets inntrykk er at flere ungdommer egentlig ikke har lyst til å være med på festingen, og ønsker å kunne bruke grensesettingen fra foreldrene som unnskyldning.

– Våkne, edru foreldre når barna kommer hjem kan vise seg å forebygge, skriver politiet.

Kommer fort ut av kontroll

Mandag utdyper leder Dag Harald Drevsjø for forebyggende avdeling på Manglerud politistasjon oppfordringene til foreldre.

– Vi er svært bekymret når foreldre overlater hjemmet sitt til unge som skal ha fest, sier Drevsjø.

– Mange ganger er det snakk om veldig unge – bare 16-17-åringer. Rykter om fest går fort, og da kommer mange. Og dette kombinert med alkohol, fører ofte til at situasjonen kommer ut av kontroll.

Manglerud-politiet følger opp med samtaler på stasjonen etterpå og forklare4r alvordet.

– Men vi har også en del alvorsord til foreldre som ikke passer på, sier Dag Harald Drevsjø.

Les mer om helgens hendelser i Manglerud-politiets logg!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.