*Nettavisen* Nyheter.

Hjemme best

Beboerne i Groruddalen er trofaste mot sin bydel når de først velger å flytte på seg. Det viser tall over flyttemønstre fra 2003 til 2005.

GRORUDDALEN: Tall fra Oslo kommune som har blitt bearbeidet av Prognosesenteret viser at 47 % av dem som byttet bolig i bydel Stovner flyttet til et annet sted i bydelen. Tallet er et gjennomsnitt av alle flyttinger i årene 2003, 2004 og 2005. I bydel Alna flyttet 43 % internt i samme periode, mens i bydel Grorud var det 42 % som gjorde det samme. Tallet fra bydel Bjerke er det laveste og lyder på 33 %.
Direktør i Prognosesenteret, Bjørn-Erik Øye, bekrefter at det virker som om folk holder seg til kjente trakter.
- Særlig tydelig viser tallene at folk sjelden flytter fra øst til vest og motsatt. Det er sjelden folk krysser Akerselva, og veldig sjelden at folk velger å flytte på den andre siden av byen fra der de vokste opp. Det vi ser i alle boligprosjektanalyser, er at folk vil bo der de bor, i hvert fall ikke så veldig langt unna.

Unge og urbane

Øye forteller videre at flyttemønsteret avhenger noe av alder. - Det er mange unge som drar mot sentrale strøk i en periode. Bykvaliteter har fått mer innpass i samfunnet, det har blitt mer akseptert å være småbarnsfamilie i sentrum nå. Dette gjelder ikke bare Oslo. I mange småbygder ser vi leiligheter som vokser fram i sentrum og de blir solgt. Vi har fått en urbanitetskultur som har blitt mer varig, forteller direktøren.
Grunnen til at småbarnsforeldre ofte velger å bo sentralt i en periode tror Øye kan ha sammenheng med at begge foreldre nå har høy yrkesdeltakelse.
- I sentrum er det oftere enklere å hente og bringe logistisk sett, mange synes det er mer praktisk.

Flytter tilbake

- Men det vi ser er at mange unge flytter til Grünerløkka i en periode for så å komme tilbake til den bydelen de vokste opp i, forteller Øye og legger til:
- Det er mange grunner til at folk velger å flytte tilbake, men det har noe med vaner å gjøre. Det er her man har røttene sine, man kjenner infrastrukturen, familien og venner er i nærheten. Det er litt morsomt å se at denne tilhørigheten også gjelder for Oslo-folk. En slags bydelsnajonalisme herjer, avslutter Bjørn-Erik Øye.
Mange unge flytter til Grünerløkka i en periode for så å komme tilbake til den bydelen de vokste opp i
Bjørn-Erik Øye

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.