RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hjemme igjen


Stig Schei og Fredrik Solberg er i gang med å sette sammen det gamle stamhuset på Ekeberg.
Stig Schei og Fredrik Solberg er i gang med å sette sammen det gamle stamhuset på Ekeberg.
For ett år siden ble stamhuset på Ekeberg hovedgård sendt av gårde til Jøa for restaurering. Denne uken gjenreises huset på Ekeberg.

EKEBERG: Høsten 2006 bevilget Oslo kommune midler til restaureringen av stamhuset på Ekeberg hovedgård. Restaureringsjobben gikk til tømrerfirmaet Ansnes AS, men den spesielle laftejobben ble satt ut til et verksted på øya Jøa i Namdalen. Det er Oddvar Nordhus som driver verkstedet Holviklaft sammen med sønnen Paul og svigersønnen Stig Schei.

Dermed ble hele stamhuset på Ekeberg demontert og fraktet stykkevis og delt 73 mil med lastebil til lafteverksted som ligger fire mil nordvest for Namsos.

Bevarer det gamle

Nordhus forteller at de tilbrakte en drøy uke på Ekeberg med å nummerere og demontere huset før det skulle fraktes til Jøa. Hundrevis av deler måtte merkes grundig.

Tilstanden på huset var stedvis svært dårlig før rehabiliteringen, spesielt under vinduene der tømmeret var smuldret opp. Men laftemesteren forteller at de tok vare på så mye som mulig av det gamle tømmeret.

Det er jo mye av poenget med et slikt arbeid så vi har forsøkt å ta vare på absolutt mest mulig. Men noe av tømmeret var råttent og måtte byttes ut, særlig det som lå nærmest bakken. Det har trukket til seg mye fuktighet. I tillegg har enkelte biter blitt byttet ut i noe av tømmeret.

Men vi har ikke byttet ut mer enn cirka 15 prosent av tømmeret, legger Stig Schei til.

Råteskadet tømmer er erstattet med furu fra Oppdal. Sammen med snekkerne Fredrik Solberg og Alexander Pries samt kranfører Harry Høgberg, er gutta fra Jøa nå i gang med å sette opp det ferdigrestaurerte stamhuset på Ekeberg.

De håper på å bli ferdige med arbeidet i løpet av uken, med litt hjelp fra værgudene.

Magisk tømmer

Den muntre gjengen er enige om at det er noe spesielt med tømmer. Også kranføreren har erfaring med å lafte.

Tømmeret lever, det har sjel, sier Harry Høgberg og får samtykkende nikk fra Nordhus:

Ja det er noe annet enn sponplater. Det har vært en fin jobb dette. Hardt arbeid, men moro. Dette er den største restaureringsjobben vi har hatt så nå håper vi at det kommer flere jobber.

Nordhus og Schei drar tilbake til Jøa når tømmeret er reist, selv om Nordhus ikke ser bort ifra at han tar turen til Ekeberg igjen etter at den innvendige restaureringen er ferdig. Snekkerne forteller at de begynner på det innvendige arbeidet om ett år.

Tømmeret må få satt seg. Det synker litt. Derfor må vi vente ett år, forteller Alexander Pries og legger til at han regner med at det innvendige arbeidet vil ta ytterligere minst ett år.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere