Gå til sidens hovedinnhold

Hjørnesteinen: – Hva med oss, da?

Treffstedet Hjørnesteinen har siden 2010 vært et viktig møtested for mennesker med psykiske problemer. Nå må de ut.

LILLEAKER: I forbindelse med bygging av nytt sykehjem på Ullerntunet må treffstedet Hjørnesteinen flyttes. En av brukerne ringte redaksjonen og spurte, Hva med oss da?

I flere år har brukerne levd med uvisshet. Hva ville skje med Hjørnesteinen når et nytt sykehjem skulle bygges på et eller annet tidspunkt. Nå er det altså bestemt.

Vi spilte ballen videre til leder av bydelsutvalget i Bydel Ullern, Carl Oscar Pedersen (H), som ville møte brukerne på Hjørnesteinen.

– Et hjem for oss

Hjørnesteinen er et treffsted som gjennom samvær, turer, matlaging, felles måltider og kursvirksomhet skaper meningsfylte dager for 35 faste brukere. Treffstedet har lokaler i hjørnet på den gamle bygningen, som vil bli bevart.

Da vi kommer til Hjørnesteinen er en i gruppen opptatt av å fullføre et flott maleri. Pedersen møter syv av brukerne og ansatte i stuen på treffstedet.

– Dette er som et hjem for oss. Dette er mitt nettverk og en viktig del av mitt liv. Vi får alle det så mye bedre når vi kommer hit, forteller en av brukerne.

Garanterer tilbud

– For det første flytter vi ingenting før vi har et godt alternativ til dere. Vi har lett etter lokaler i hele vår og til uken skal et forslag være klart. Det skal bli et sted hvor dere skal trives og som ligger i nærheten av der dere holder til i dag, beroliger Pedersen, som understreker at bydelen desverre hadde blitt lite involvert i prosessen rundt hva som skulle skje med de forskjellige brukergruppene på Ullerntunet i forbindelse med utbyggingen.

Tilbake til Ullerntunet

Hva skjer med Hjørnesteinen i forbindelse med byggingen.? Kommer vi tilbake hit når sykehjemmet er ferdig? Vil vi få beholde den nydelige uteplassen vår? var noen av spørsmålene.

– Vi vil at dere skal tilbake til Ullerntunet når alt står klart i 2015. Jeg kan ikke garantere at det blir akkurat slik det er i dag, men Hjørnesteinen vil vi skal ligge på Ullerntunet, sier Pedersen.

Han får gjennom brukerne et godt innblikk i hvilken enorm betydning stedet har for den enkelte bruker.

– Det er få som er klar over hvor mye dette stedet betyr når det gjelder forebygging, sier en.

– Uten dette tilbudet ville flere gå til grunne gjennom isolasjon. Når man er ensom og problemene kommer finner vi her et fellesskap med andre mennesker i trygge omgivelser. Her kan vi være fri og være oss selv, forteller en annen.

Ingen spør brukerne

Avdelingsleder Paul Strand viser til at flere opplever Hjørnesteinen som «sin nærmeste pårørende».

– Hver dag opplever jeg mirakler. De synes ikke så godt, men de kommer hit. Det er miraklet, at de klarer å komme hit de dagene man har det verst. Så går de herfra og føler seg mye bedre, sier Strand.

At avlastningstilbudet ved psykiatrisk avdeling på Vinderen blir nedlagt skaper nye utfordringer. I forbindelse med samhandlingsreformen skal de som har hjelpebehov få behandling i hjemmet.

– Hvorfor er det ingen som spør brukerne før dette blir vedtatt. Når jeg er halvt psykotisk, er det viktig for meg å komme vekk og få behandling. I en slik tilstand og sammen med barna blir jeg bare en belastning for kone og barna, sier en av brukerne, som understreker at i den forbindelse blir et tilbud som Hjørnesteinen enda viktigere.

God samfunnsøkonomi

Pedersen fikk presentert en rekke problemstillinger som brukerne mente var viktig å ha fokus på. Det var alt fra utvidede åpningstider og dager til å sikre stilling for aktivitør. Noen savnet et tilbud i helgene, for eksempel noen å gå tur med eller en turgruppe organisert gjennom frivillighetssentralen. Andre pekte på viktigheten av et treningsopplegg, særlig for dem som gikk på medisiner som forårsaket sterk vektøkning.

BU-leder lovte å ta med seg innspillene videre og ta sakene opp med bydelsdirektøren.

Paul Strand viste til at et tilbud som Hjørnesteinen er god samfunnsøkonomi.

– Ett døgns innleggelse på psykiatrisk institusjon koster i snitt rundt 5000 kroner. For brukerens del er det snakk om 200 til 500 kroner i måneden for bruk av Hjørnesteinen. Et annet treffsted i Oslo med 60 brukere hadde i fjor stengt i to uker. Det førte til 10 til 15 innleggelser i perioden, sier Strand, som understreker at Hjørnesteinen har åpent gjennom hele sommeren.

– Jeg lærte utrolig mye av dette møtet, sa Pedersen til slutt.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar