RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hold på varmen

Frykter du økte strømpriser? Da kan det lønne seg å etterisolere.

Veggene er så full av hull at huset kan minne om en kjempestor fuglekasse. Hulrommene i veggen skal fores med opphakket isolasjon via en innblåsningsslange. Ved arbeidsdagens slutt sladrer 300 overmalte propper om at huset er ferdig etterisoler og klart, i god tid før nettene blir kalde og kulda setter inn.

Den enkleste, billigste og mest effektive måten å senke fyringsutgiftene på, er å isolere loftet. Taket er husets største ubrutte flate, og den varme luften presses oppover. Å ha et loft som ikke er isolert, kan sammenlignes med å gå uten lue. Tenker du på å isolere, ville jeg prioritert loftet som nummer en og veggene som nummer to, sier Anne Guri Selnæs, seniorrådgiver i Enova.

Enova er et statlig foretak som skal fremme en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon.

Isoler selv

Vil du etterisolere, har du to muligheter:

* Bruk tradisjonell isolasjon. Åpne loft kan lett etterisoleres ved å legge isolerende matter på loftsgulvet. Når du først skal skifte kledning på en vegg, er det gunstig å etterisolere samtidig. Da kan du også fore ut ekstra slik at du får et tykkere isoleringslag.

* Innblåsning av profesjonelle firmaer: Dette må gjøres av autorisert fagperson og skjer ved at det borres små hull i veggen hvor isolasjonen blåses inn. Kalde gulv kan også etterisoleres ved å blåse inn isolasjon mellom gulvbjelkene. Hus etter krigen og fram til 1960 er ideelle å etterisolere, ifølge Willy Amundsen, tømrer i firmaet Isolasjonsteknikk.

Hva du velger, kommer an på hvor mye jobb du vil gjøre selv, sier Henrik Norland, teknisk konsulent i Glava. Sammen med Rockwool er Glava størst på isolasjon i Norge.

Lavere lyd

I tillegg til lavere fyringsutgifter, demper også isolerte vegger lyd.

Avhengig av tykkelsen på og materialene i en vegg, kan du oppnå en lydreduksjon på nesten åtte desibel om du isolerer. En reduksjon på seks desibel oppfattes av øret som en halvering av lydnivået, sier Norland.

Det var ikke før langt ut på 1950-tallet at det ble vanlig å isolere nye norske hus. Deretter skjøt isolasjonskravene fart. I dag krever Plan- og bygningsloven 25-30 centimeter isolasjon i gulv og yttertak og cirka 15 20 centimeter isolasjon i yttervegger i nye boliger. Nå er nye og strengere byggeforskrifter om bedre isolasjon ute på høring. Målet er å redusere energibehovet i nye bygninger med rundt 30 prosent.
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere