*Nettavisen* Nyheter.

Holder fast på Israel-boikott

Maren Rismyhr (R) fastholder vedtaket om Israel-boikott som dermed blir anket inn for nok en behandling i bystyret. Foto: Foto:Arkiv

Bystyret mener bydelsutvalgene ikke får lov til å blande seg i utenrikspolitikken. Flertallet i BU på Grorud holder likevel på Israel-boikotten.

GRORUD: Bydelsutvalgets representanter fra Rødt, SV, Ap og Uavhengige vedtok 18. september at Bydel Grorud skal unngå kjøp av israelske varer, mot stemmer fra Høyre og Frp.

Bydelsdirektøren kommenterte ikke saken i møtet, men informerte bydelsutvalget i etterkant om at hun ville anke vedtaket inn for bystyret.

– Bydelsdirektøren er av den oppfatning av at vedtak om å oppfordre bydelens administrasjon og tjenestesteder til å unngå innkjøp av varer produsert i Israel ligger utenfor bydelsutvalgets myndighetsområde, skriver bydelsdirektør Marit Jansen i saksframlegget til BU.

Prøvde igjen

BU i Bydel Grorud gjorde også et liknende vedtak i juni 2010, det samme gjorde Bydel Gamle Oslo. Disse sakene ble anket inn for bystyret og vedtakene gjort ugyldige.

I vedtaket fra bystyret heter det at «eventuelle tilsvarende framtidige vedtak i andre bydeler som gir administrasjonen i oppdrag å iverksette tiltak for å boikotte Israel eller andre stater, er ugyldige».

Solidaritetshandling

Bydelsdirektøren ber derfor Bydelsutvalget om å trekke vedtaket fra september. Alternativt blir det anket til bystyret for ny behandling der.

En av pådriverne for det opprinnelige vedtaket synes det er trist, men ikke overrasket:

– Vi kommer ikke til å trekke vedtaket. Bystyreflertallet prøver å føre en politikk, vi prøver å føre en annen. Dette er en solidaritetshandling som kom etter krigføringen mot det palestinske folk i sommer. Det er et viktig vedtak som gir beskjed til befolkningen i bydelen og skaper oppmerksomhet rundt saken, sier, Maren Rismyhr (R).

Dette er en av flere saker som behandles på BU-møte torsdag 13. november klokken 18.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag