*Nettavisen* Nyheter.

Holdninger til de myke

n n I disse dager er utbygging av veier i Norge et hett tema, som vekker heftig debatt i diverse mediekanaler. Hvor mye skal brukes på vei og hvilke deler av landet skal prioriteres?

Biler skal fram, trygt og effektivt. Lokalavisen har også andre prioriteringer. Vi er opptatt av tryggheten for de myke trafikantene, ikke minst for at skolebarna skal ha en trygg skolevei. Undersøkelser viser at fysiske tiltak ofte ikke er nok til å skape trygghet. De fleste tror for eksempel at skiltede gangfelt med markerte striper skal gi barna trygghet. Det viser seg ikke alltid å være tilfelle. Selv om Norge sammen med Sverige er eneste land som har absolutt vikeplikt for gående i eller på vei ut i gangfelt, viser en undersøkelse Trygg Trafikk har gjort at 30 prosent av bilistene blåser i dette. Holdningen til fotgjengerfelt har endret seg over tid og økende dødstall i gangfelt uten lysregulering er svært bekymringsfullt. Samferdselsmyndighetene går nå til det skritt å fjerne stripene i veien fordi det gir falsk trygghet. Det betyr at dårlige holdninger har vunnet over fotgjengerfeltene. Nå må de minste selv ta større ansvar i det å vurdere trafikkbildet. Den absolutte vikeplikten har altså blitt illusorisk.

n n Nå kommer høsten med mørke, regn og glatte veibaner. Ikke gi barna en falsk trygghet ved å la dem tro at fotgjengerfelt er et trygt kryssingspunkt. Bruk refleks, stopp ved kanten, signaliser med hånden at du vil krysse og vent til bilene stopper i begge retninger er rådet barna må få. Det viser seg nemlig at flere bilister helst vil rekke å kjøre forbi, selv om man er på god vei over gangfeltet. Med mobiltelefonen i den ene hånden og med et øye på GPSen er det ikke sikkert at han eller hun har sett deg i det hele tatt. Holdninger er bare noe man snakker om i godt selskap.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.