RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Holdt ofrene for munnen og slang dem i bakken


Pågripelsen av de to ranerne ble arrestert skapte god stemning hos patruljene på vakt den natten.
Pågripelsen av de to ranerne ble arrestert skapte god stemning hos patruljene på vakt den natten. Foto: Arkivfoto: Camilla Svendsen
To menn holdt kvinnene for munnen og slo dem i bakken før de stakk av med deres mobiltelefoner.

FROGNER/TINGRETTEN: Begge ranene skjedde i Bydel Frogner. Det ene i februar, det andre i april.

En 20-åring og en 19-åring er dømt til fengsel for overfallsranene.

De må betale oppreisning og erstatning til kvinnene på henholdsvis 20.000 kroner og 34.000 kroner.

– Etter at disse ble tatt av politiet, så har det ikke vært mobilran av den typen i vårt område. Det viser at politiets arbeid fungerer, sier leder for ordensavsnittet på Majorstuen politistasjon, Bjørn Pedersen. 

– Her er det gjort en god jobb. Foreløpig har vi klart å bekjempe en type kriminalitet, samtidig som vi er på hugget mot nye, sier Pedersen.

Ranere tatt på fersken

Begge ranerne erkjente skyld for ranet i april.

Da ble de begge tatt på fersk gjerning etter å ha overfalt en kvinne. Kvinnen hørte på musikk på mobiltelefonen og merket ikke de to mennene som kom bak henne. Sammen la de henne i bakken, holdt henne for munnen og tok telefonen hennes.

Det de ikke visste var at politiet hadde spanet på en av dem i to timer. Politiet så derfor hele hendelsen og kunne pågripe begge to.

Syv polititjenestemenn fra Majorstua politistasjon var ute denne kvelden i april.

De hadde ett formål; finne ut hvem som over lengre tid hadde ranet personer i dette området.

Fram til april i år har det vært 166 personran i Oslo politidistrikt. I Majorstuen krets har 24 blitt ranet, halvparten er kvinner.

LES OGSÅ: Politiet strammer grepet om ranerne

Slengt i bakken og kvalt

Det er kun 19-åringen som var tiltalt for ranet i februar. Han erkjente ikke straffskyld for dette.

Kvinnen som ble overfalt har forklart at det var flere enn en person som overfalt henne. Hun ble slengt i bakken og tatt kvelertak på. Hun skrek og gråt mens gjerningspersonene rev i klærne hennes, før de tok mobiltelefonen hennes og løp fra stedet. Hun forklarte retten at hun ble hysterisk.

Det tok henne en måned å komme tilbake til skole og jobb.

Videobevis viste 19-åringen i samme området som kvinnen, på samme tidspunkt. Selve ranet skjedde utenfor kameraets området, og 19-åringen sier han har gått forbi, men aldri overfalt kvinnen.

Retten satte ingen lit til mannens forklaring. Han begikk et liknende ran snaue to måneder etter og han er bøtelagt for naskeri, ransforsøk, ran og legemsfornærmelse i 2011.

LES OGSÅ: Historisk lave ranstall

Må i fengsel

19-åringen er dømt til ett års fengsel for de to ranene. 20-åringen er dømt til seks måneders fengsel for ranet i april.

Pedersen er glad for at bevisene var såpass gode at de to ranerne ble dømt. Han er likevel skuffet.

– Aktors påstand for den ene var ett og et halvt års fengsel. Han ble dømt til ett år. Jeg skjønner ikke hvorfor retten ikke forholdt seg til aktors påstand, så det er litt skuffende.

LES OGSÅ: Lommetyver skyr ikke landegrenser

Politiet har tidligere opplyst til dittOslo at ranerne gjerne så seg ut kvinner som gikk alene hjem på natterstid i helgene.

Ranerne har oppført seg truende og brukt vold for å få med seg mobil og vesker. Politiet på Majorstuen politistasjon har jobbet målbevisst mot dette problemet.

– Pågripelsen av de to mennene føles tilfredsstillende for mannskapene etter lengre tids innsats med fokus på ransproblemet, sa Pedersen til dittOslo rett etter de to ble pågrepet.

LES OGSÅ: – Det er bare å ta i mot straffen, sier ungdomsraner (18)

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere