*Nettavisen* Nyheter.

Holmlia-pendlere lei av togkaos

Tone Hermansen fra Holmlia.

Tone Hermansen står på Holmlia stasjon og speider etter toget fra Ski som skal ankomme Holmlia klokka 11.14.

HOLMLIA: En metallisk stemme spraker gjennom høyttaleranlegget: "Toget fra Ski er 15 til 20 minutter forsinket."

Du skjønner hva jeg mener. Slik er det å bo på Holmlia, sier Tone Hermansen som har hatt adresse Holmlia i 24 år.

Hvis jeg skal treffe venninner må jeg planlegge en time i forkant for å rekke frem. Toget er helt fantastisk hvis det går. Men rett som det er mister jeg avtaler fordi jeg ikke rekker frem, forteller Hermansen.

Det skjer hvis det er store forsinkelser eller toget innstilles. Og det skjer.

Personalmangel

Folk på Holmlia har valget mellom buss og tog inn til sentrum, hvis de vil kjøre kollektivt. Siste buss på hverdager går 14.55. Da er det bare toget igjen.

Den metalliske høyttalerstemmen er tilbake: "Toget fra Ski er 20 til 25 minutter forsinket. Dette skyldes personalmangel." Tone Hermansen trekker på smilebåndet. I dag skal hun ikke ta toget inn til sentrum for å rekke en avtale på kino eller kafé.

Hun venter på Transport- og kommunikasjonskomiteen som skal på snarvisitt til Holmlia. De har avsatt 68 minutter som sakte spises opp.

Nå får de i hvert fall merke hvordan vi har det til daglig, sier Tone Hermansen, og konstaterer at klokken nærmer seg halv tolv og at lunsjpausen går mot slutten.

Jeg må dessverre gå nå, sier Hermansen. For å komme dit er det bare å sette seg på sykkelen. Lunsjpausen brukte hun på å vente på et tog og en komité som kom for sent.

Dotrengte

Også gullsmed Arild Andersson venter på perrongen for å møte komiteen. Gullsmeden holder til på Holmlia senter, og får ofte besøk av dotrengte togpassasjerer.

Jeg må jo la dem komme inn og gjøre sitt fornødne, jeg må jo det, sier Andersson.

Nå har han lyst til å spørre komiteen hvorfor det ikke kan avsettes penger til en do på stasjonen, så folk ikke tisser i heisen og andre ypperlige steder på området. Lukter godt gjør det heller ikke. Men også Andersson må gi tapt for klokken, han hadde tenkt seg ti minutter ute, de har blitt til en halvtime.

Metallstemmen gjentar: "Toget fra Ski er 20 til 25 minutter forsinket. Dette skyldes personalmangel," den samme beskjeden som sist. Andersson forsvinner mens de mange reisende rister på hodet.

Klemme

11.37 seiler toget fra Ski inn på stasjonen. De to som så gjerne ville snakke med komitémedlemmene er forduftet, men bydelsutvalgets leder Nadeem Butt (Ap) står klar, klar til å klemme Per Sandberg akkurat passe hardt i hånda og ønske velkommen til Holmlia.

I løpet av en halvtimes supereffektivt møte på Holmlia bibliotek skal Nadeem Butt fortelle Stortingets transportkomité om togtrengsel om morgenen, han skal berette om folk som ikke klarer å ta toget i rushen fordi de står så trangt at de ikke får puste, folk klarer ikke den svette trengselen.

Og NSBs mann Steinar Nilsen vil fortelle at togene ikke kan være lengre enn de er i dag, fordi de er tilpasset lengden på stasjonen, og han forteller at utbyggingen av dobbeltsporet mellom Skøyen og Asker vil ha minimalt å si for et bedre rutetilbud på Holmlia.

Inn i planen

Det Nadeem Butt (Ap) nå håper på er at regjeringen skal gjøre helomvending og legge det etterlengtede dobbeltsporet mellom Oslo og Ski inn i den reviderte Nasjonale transportplanen som kommer i desember 2008.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag