*Nettavisen* Nyheter.

Holmlias stolthet skaper historie

Fra Pumba og Danny på Holmlia Foto: Aon Raza Naqvi

Pumba og Danny er både kulturpersonligheter og musikere med innflytelse. Nå gjør de norgeshistorie med ny singel.

HOLMLIA: Richard Bravo (Pumba) og Daniel Joseph Nakken (Danny) er vokst opp på Holmlia. Med omstendigheter som de beskriver som utfordrende, tok de utfordringen til å gjøre en hobby til en lidenskap, og lidenskapen til et yrke.

10 år inn i livet som musiker begynner ting å bevege seg mot den retningen de fortjener.

Vi spaserer gjennom Holmlia og på flere steder forteller de barndomshistorier. De har blant annet vært med på ”Holmlia boken” og opplevd samt. Gjort musikk for sin avdøde venn som ble drept for 10 år siden av nynazister. Benjamin. - Tiden har gått fort.

LES OGSÅ: – Vi glemmer ikke

– Vi vokste opp veldig fort. Det som skiller dette stedet fra andre forsteder og drabantbyer her omkring, er at vi ikke fikk noen tilbud. Vi gjorde mye ut av ingenting. Vi hadde kanskje ikke det samme utgangspunktet som mange andre musikere, men det gjorde meg til den jeg er i dag, forteller Danny.

Historisk

Vi setter oss på en kafé i nærheten og snakker om deres forrige utgivelse. Første singelen heter ”Stil” og er den mest remixet låten i Norges historie. (En remix er når en artist ”gjør om” en låt over samme bakgrunnsmusikk som til en annen artist. Oftest gjøres en remix som en heder til den originale låten. Journ.anm)

– ”Stil” er en låt fra vår kommende EP. To uker etter utgivelsen hadde de fleste norske rappere i hele Norge gjort en remix av låta. Det er blitt gjort 37 offisielle versjoner, men det er langt mange fler som ikke har fått oppmerksomheten. Mørketallene er minimum halvparten så mer, forteller Pumba

Den kommende Ep’en heter ”Kan du si det samme?”

Selvstendige fremtidsutsikter

– Vi skal på norgesturne med Emire og Lillebror, gi ut Ep’en, og fortsette med hvert vårt soloalbum. Dagene blir lange, men det føles ikke ut som arbeidsdager. Jeg våkner og legger meg med musikk i tankene. Hvis du kan fremstille musikk som et menneske, et forhold, så har vi valgt hverandre, smiler Pumba.

Utgivelsen deres skulle egentlig lanseres i fjor, men på grunn av noe turbulens ble det hele utsatt til i år.

– Jeg kan forklare det hele med å gi deg et råd; alt du skal gjøre, gjør det selv. Ikke legg det i andres hender, dette er noe vi gjør i år. Vi gjør alt selv, fra booking til lansering. Vi er et plateselskap, forteller Danny.

Kulturpersonligheter

Historien til Pumba og Danny er merkverdig for flere områder enn bare Holmlia. Som norskspråkelige artister representerer de det norske språket og talemåten til flerkulturelle.

– Jeg var ikke fremmedspråklig, men likevel på grunn av min hudfarge ble jeg puttet i en klasse som lærte oss ”Norsk 2”. Her var det mennesker med forskjellig bakgrunn som hadde en egen måte å si ting på. På hver sin måte talte alle sin versjon av norsk, til slutt ble det sammenslått til en felles måte å snakke på, en klasse full av innvandrere som lærer hverandre norsk. Skolene var med å skape dette som de kaller for ”gebrokkent” eller ”kebab-norsk”. Jeg snakka med en språkforsker, dette er et fenomen, og det kalles for multi etnolekt. Ordet ”kebab-norsk” er krenkende. De vil ta vekk stoltheten min, dette er min bakgrunn, det er sånn jeg snakker, fastslår Danny med et godt ordforråd.

Pumba og Danny beskriver en hverdag som mange i deres nærmiljø opplever og vokser opp med.

– Vi føler at det ved å putte det der ute via musikk, og å snakke om det som voksne personer, hjelper de som går gjennom det samme. Vi kommer fra en blanding av kulturer der innstillingen til mange er å utkonkurrere hverandre, det er på tide å gjøre det på en smartere måte, tilføyer Pumba.

Tidligere har de også spilt konsert i Rio de Janeiro, Brasil for FNs World Urban Forum, som er en konsert som holdes for by-problematikk blant ungdommer. Pumba og Danny ble valgt på grunn av deres innflytelse og kjennskap til de sosiale problemer.

Selv jobber de med barn via verksteder tilrettelagt for å putte ungdom i arbeid via musikk og i andre kreative retninger. Utgivelsene deres og annen informasjon med datoer finner du på: http://pumba.blogg.no/

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.