RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Holtet-forfatter med internasjonal suksess


Birger Baug fra Holtet gjør suksess med krimdebut om Manglerud-detektiven Halvor Heming både i Norge og utlandet.
Birger Baug fra Holtet gjør suksess med krimdebut om Manglerud-detektiven Halvor Heming både i Norge og utlandet.
Birger Baugs (39) debutbok høster lovord både i Norge og utlandet. Holtet-mannen hadde ikke forventet så god respons på sin første krimbok.

HOLTET: Krimboka Straff kom ut tidligere i år. Allerede før anmeldelsene var kommet i avisene, begynte utlandet å snuse på debutforfatteren.

Det hadde ikke falt meg inn at utlandet skulle være interessert. Danmark har allerede gitt ut boka og både forhåndssalget til butikkene og utlånet på bibliotekene har vært bra så langt, forteller han.

I Danmark lages boka nå i en spesiell "storskriftutgave" for svaksynte. I tillegg kastet et nederlandsk forlag seg begeistret over boka og nå snuser også Tyskland på den jordnære forfatteren med bosted i Holtet hageby.

Familiekjær

Straff handler om politiførstebetjent Halvor Heming, som er bosatt på Manglerud. Han slites mellom familien og jobben, men til forskjell fra de fleste andre hovedpersoner i krimbøker lar han ofte familien gå foran jobben.

Karaktertrekket er helt bevisst, for Baug er selv en familiekjær mann med stor omsorg for kone, to barn og kattunge. Å velge Manglerud var heller ikke en tilfeldighet.

Det var på tide at Manglerud fikk en politihelt også! Jeg valgte Manglerud fordi jeg bor relativt nær og jeg kjenner omgivelsene. Jeg valgte også dette stedet fordi jeg ser på Manglerud som et bilde på hvordan byen er som helhet.

Sa opp jobben

Interessen for å skrive fant han under tentamen på videregående. Allerede da skrev han seks kapitler i en bok, men sendte de aldri inn til et forlag.

Det var kanskje like greit, for det var nok ikke så bra, flirer han.

At han valgte krimsjangeren var ingen tilfeldighet.

Jeg har alltid likt krim og denne boka var ferdig i hodet mitt lenge før jeg satte meg for å skrive. Ideen fikk jeg etter at jeg jobbet med Arve Beheim Karlsen-saken, da jeg jobbet i Dagsavisen, hvor jeg var i syv år. Jeg tenkte på den saken i tre år. Da jeg endelig var klar til å ta permisjon fra jobben skrev jeg det første utkastet på syv uker.

Etter jobben i Dagsavisen jobbet Baug som informasjonssjef i Plan Norge i syv år. I dag jobber han halv stilling som underleverandør for Dinamo kommunikasjonshus og får dermed bedre tid til å skrive bøker.

Det jeg er mest stolt av er at jeg turte å si opp jobben min for å skrive. Mange kunne ha skrevet bra bøker om de hadde fått tid til å gjøre det. Om dette skulle skjære seg helt får jeg begynne å jobbe frilans for Nordstrands Blad, ler han.

Serie

Boka om Manglerud-detektiven Halvor Heming skal bli en serie på minst tre bøker. Den andre boka har han akkurat levert første utkast til.

Det utkastet tok litt lengre tid. Jeg har brukt åtte måneder på å få det ferdig. Nå gjenstår det å bygge ut det indre livet i boka litt, men plottet er satt, forteller han hemmelighetsfullt.

Han røper at Heming fortsatt er bosatt på Manglerud, selv om boka starter på helgelandskysten. Arbeidstittelen på boka er Paradis tapt.

Jeg har lagt handlingen til en fiktiv øy i Vega kommune, som jeg har kalt Kavlingen. I jobben som journalist måtte jeg alltid forsikre meg om at det jeg skrev var riktig. Det er befriende å kunne la fantasien løpe fritt, smiler han og legger til at det å skrive krim er like krevende som annen litteratur.

All litteratur handler jo om å skape en spenning. I krimsjangeren er det en utfordring å få ting til å gå opp og samtidig henge sammen menneskelig sett. Mennesker som opplever drap nær seg vil jo preges av hendelsen og dét er det også viktig å formidle.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere