RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Homansbyen på støytoppen

Bydel Frogner ligger på topp når det gjelder støyklager. Næringsetaten gjennomfører stadig støymålinger og bøtelegger ofte utesteder for helsefarlig høy musikk.

B>Frogner:< Det er spesielt mye bråk rundt krysset Hegdehaugsveien/Oscars gate, sier helsekonsulent i bydel Frogner, Liv Marit Nikolaisen.

Hun er stadig ute og kontrollerer støynivået rundt i bydelen, og forteller at bare prating og jevn summing er nok til å overskride grensen der det er skadelig for hørselen. Hun forteller også at Frogner bydel ligger på klagetoppen, sammen med Grünerløkka.

Skadelig summing

Vi måler støynivået både på folk og musikk, men det er bare de tekniske forholdene vi får gjort noe med, for eksempel musikkanlegg. Når det gjelder støy fra folk, måler vi, men vi får ikke gjort noe med det, sier hun.

I Frogner bydel er det ikke så mange steder som har musikk ute, men støynivået fra folks latter, skåling og prating er til tider også veldig høyt.
Vi måler ofte menneskeskapt støy som er over grensen for det som er skadelig. Hvis støyen hadde kommet fra en teknisk installasjon, ville vi pålagt stedet å utbedre forholdet, men vi har ikke hjemmel i helselovgivningen til å stanse menneskeskapt støy, sier helsekonsulenten.

Etaten måler støy etter at de har mottatt klager eller henvendelser fra publikum, og senere følges stedene opp jevnlig.
Det er som oftest de nærmeste naboene som klager på støynivået fra utestedene, men når det gjelder den støyen som kommer fra folk, har verken vi eller naboene noen ting vi skulle ha sagt, sier Nikolaisen.

Hegdehaugsveien er et spesielt utsatt område hvor etaten mottar mange klager, og blant annet er utestedet Odeon et av de stedene som er bøtelagt på grunn av gjentatte tilfeller av for høy musikk.
Odeon har fått en bot på 20.000 kroner, etter gjentatte klager og for høye verdier på målingene, sier helsekonsulenten.

Kortere åpningstider

Etter at røykeloven ble innført i 2004, og utestedene fikk forbud mot røyking inne, åpnet stadig flere uteservering. Tidligere var det bare uteservering om sommeren, men nå regner man med at over 50 steder holder åpent hele året, og derfor har bydelen sett seg nødt til å regulere åpningstidene, i visse tilfeller.

I bydel Frogner er det for eksempel nye regler for servering i såkalte bakgårdsrom. Nå skal det være stille etter klokken 19.00. Alle restauranter, kafeer, puber og barer som har uteservering i bakgårdsrom, hvor det er beboere, blir påvirket av det nye vedtaket i bystyret.

Et populært vannhull med bakgårdsservering er Palace Grill, nedenfor Solli plass. Uteserveringen, kalt Skaugum, blir ikke berørt av den nye regelen, ettersom det ikke er gjenboere i gårdsrommet.
Flere utesteder har etablert uteservering i bakgårdsrom, og det skaper problemer for beboere og naboer. Boligene har gjerne vinduer, balkonger og dører som vender mot bakgården, og for å skape bedre nattesøvn og generelt bedre boforhold, er det nå bestemt at de uteserveringene som er i indre gårdsrom, skal stenge klokken 19.00, sier Nikolaisen.

I sentrum er det gitt dispensasjon til å utvide åpningstiden på uteserveringene til 24.00, ettersom det ikke er sjenerende for beboere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere