RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dersom man skulle bytte ut skjellsordet homo med jøde eller neger, ser man hvor høl i hue det er, sier Jon Ole Whist.
Dersom man skulle bytte ut skjellsordet homo med jøde eller neger, ser man hvor høl i hue det er, sier Jon Ole Whist.

Homofili på timeplanen

Jon Ole Whist, talsperson i Åpne Høyre, mener homofili bør tas opp på skolen allerede i første klasse for å få bukt med fordommer og mobbing.

Sentrum: I NOVA-rapporten "Vold mot homofile og lesbiske tenåringer" gis et skremmende bilde av situasjonen for denne gruppa skoleungdom. Hovedfunnene viser at tenåringer som forelsker seg eller har sex med samme kjønn er en svært utsatt gruppe for både mobbing, trusler og vold.

Rapporten er basert på data fra 11. 519 skoleelever i Oslo fra niende og tiende klasse, samt første klasse på videregående.

Lesbe som skjellsord

I skolen i dag er det ikke uvanlig å høre utsagn som "jævla lesbe" og "forbanna soper". Dette dreier seg om mangel på kunnskaper. Fordommer skapes i ung alder, derfor må homofili tas inn i skolens planer og i undervisningen så tidlig som mulig. Det dreier seg ikke om seksualundervisning, men at man allerede fra første klasse for eksempel kan snakke om ulike familiekonstellasjoner. Skolen, som viktigste arena for barn og ungdom, må brukes for å vise mangfoldet innenfor kjønn og legning, og bidra til å alminneliggjøre andre legninger enn heterofili, sier Whist.

Vanskelige temaer utsettes

Han mener skolen i dag samler vanskelige temaer som homofili, abort, kjønnssykdommer og tvangsekteskap i en salig blanding som settes på timeplanen mot slutten av året.

Da tar man alt i en gryte og tematikken homofili får et negativt stempel. Gjennom dagligdagse eksempler i alle skolefag er det mulig å formidle samfunnets mangfold i kjønn, legning og etnisitet, sier Whist.

Utsatt for daglig mobbing

Ifølge NOVA-rapporten oppgir en av tyve lesbiske/bifile tenåringsjenter og én av fem homofile/bifile tenåringsgutter at de har blitt utsatt for daglig mobbing det siste året i Oslo.

To av ti lesbiske/bifile og fire av ti homofile/bifile oppgir å ha vært utsatt for vold som krevde legebehandling siste året. Andelen er fire ganger større enn blant heterofilt identifiserte tenåringer.

Ungdom i alderen 13 til 17 år er de minst tolerante. Dette er pubertetsalderen, når hormonene raser og man skal finne ut av hvem man er. Er man den første som får hår på tissen er det feil, og er man den siste er også det galt. Alt blir feil uansett. I en alder hvor man er så usikker på seg selv blir det lettere å fokuserer på forhold ved andre personer. Det gir seg utslag i å "ta" dem som er homofile og lesbiske. Hvis holdningene er på plass fra barneskolen av, vil det ikke være naturlig å mobbe, fortsetter Whist.

Hetero inntil motsatt bevist

Han etterlyser lærebøker hvor Trine og Lise skal kjøpe is sammen fordi de er kjærester, i stedet for Trine og Nils.

I dag skal du lete lenge etter en lærebok i norsk som ikke har historier om Abdullah og Nasreen. Hvorfor kan ikke også Gunda og Gunhild bygge hus sammen?, spør han.

Han tror noe av grunnen til at legning brukes som skjellsord i skolen kan skyldes at skolen forutsetter at alle elever er heterofile.

Skolen, som samfunnet ellers, tar utgangspunkt i at du er heterofil inntil det motsatte er bevist. Du må selv stå fram og si det hvis du er homo, med unntak av traktorlesber og gutter med slapt håndledd. Og de er spesielt utsatt fordi de synes i tillegg, fortsetter Whist

Dommeren er homo

Han mener mye kan gjøres i arbeidet mot diskriminering kun ved enkle grep.

Det kan være helt grunnleggende ting som å slå ned på bruken av homo som skjellsord. Mobbing bygger på uvitenhet. Dersom man skulle bytte ut skjellordet homo med jøde eller neger, ser man hvor høl i hue det er.

Whist mener det fortsatt erlang vei igjen å gå i kampen mot diskriminering.

For 15 år siden lagde Vålerengasupportere apelyder til dommeren under fotballkamper, men fortsatt er det helt legitimt å kalle dommeren for homo. Det å bli mobbet for å være homofil er fryktelig vondt og kan sende noen i terapi i årevis. Det er leit hvis homofile skal ha en ungdomstid der de blir hundset og herjet med.

Må jobbe videre

Whist innser at det kan være vanskelig å kvitte seg med skjellsord, men håper at det i framtida ikke vil være like utbredt.

Jeg tror ikke man kan oppnå noen ideell verden, men det betyr ikke at man ikke skal jobbe for å nå det. Det gjelder mobbbing og intoleranse genrelt. Dersom en liten gutt eller jente oppdager at han eller hun ikke er som alle andre, skal de tenke at det er greit. Da har man oppnådd ufattelig mye, og det vil bety veldig mye for den ene eleven, sier Whist.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere