*Nettavisen* Nyheter.

Hørt om nakenyoga?

YOGA: Nakenyoga, punk rock, yoga, latteryoga, yoga for hunder og yoga for bedre sex. Yoga skal hjelpe mot det meste.

Yoga har blitt trening for folk flest. Samtidig tilbys det i stadig særere former.

Klikk på bildet for å forstørre.

LATTERVEKKER: Herdis Dyvik holder kurs i latteryoga, og instruerer kursdeltaker Anita Stokvik Rishovd til å holde en leende presentasjon av seg selv.

Klikk på bildet for å forstørre.

HILSEN: En klassisk latteryogaøvelse er å hilse på de andre deltakerne ved å ta dem i hånda, se dem i øynene og le hjertelig.

Klikk på bildet for å forstørre.

STRANDYOGA: Mange drømmer om å finne roen ved sol og bølgende hav. Yoga på stranden tilbys blant annet til dem som legger ferien til Destin Yoga i Florida (Foto: Destin Yoga)

Klikk på bildet for å forstørre.

SALGBART: Flere har forsøkt å gjøre yogaen mer salgbar ved å kombinere den med sex, slik som i boka "Better Sex Through Yoga" av Jacquie Noelle Greaux.

– Ho! ho! Hahaha! Ropes og klappes det taktfast fra et lite forsamlingslokale.

Det kunne vært et inspirasjonstreff for landets julenisser. I stedet er det riktig bruk av mellomgulvet og klappingens aktivisering av akupressurpunkter i håndflatene som er i fokus.

– Latter har god effekt både på mental og fysisk helse. Man får brukt lunger og magemuskler, og får endorfinene til å strømme, sier latteryogainstruktør Herdis Dyvik, som holder kurs over hele landet.
Latteryoga ble oppfunnet av inderen Dr. Madan Kataria i 1995.

– Kataria fant ut at kroppen ikke skiller mellom falsk og ekte latter. Ved å gjøre ulike øvelser hvor du tvinger latteren frem, vil den fort gå over i naturlig og hjertelig latter. Øvelsene kombineres med enkle pusteteknikker hentet fra yoga, forklarer Herdis.

Før hun lar deltakerne presentere seg med latter.

– Jeg er fra Nø-hø-hø-hø-tterøy og er si-i-i-iviløkonom! Hikster første deltaker. Mens alle i ringen ler med over det latterlige yrkesvalget.

Fysisk trening

– De siste årene har det vokst fram et stort tilbud av ulike yogatyper, sier Jannicke Wiel, som driver studioet Oslo Yoga, og er leder for Oslo Yogafestival. Yogafestivalen hadde i år over femti ulike klasser på programmet.

– Da yogaen fikk sin første popularitetsbølge i Norge på 1960- og 70-tallet, var det først og fremst i en rolig form med vektlegging av meditasjon. De siste ti årene har yogaklassene endret både karakter og tilhengerskare, forteller hun.

Godt hjulpet av kjendiser som Madonna og Sting har yogaen mistet stempelet som en sær hobby for damer i løstsittende batikk, og blitt en trendy måte å holde kroppen i form på.

– Folk sier ikke lenger at de "gjør" yoga, men at de "trener" yoga. De dynamiske og fysisk krevende yogaformene har fått økt popularitet. Se bare på hvordan yoga er blitt en naturlig del av timeplanen på mange treningssentre, påpeker hun.

Kampsport

Yogaen har også kommet i andre nye former enn den som treningssentrene har tilrettelagt for folk flest.

Nakenyoga og kampsportyoga er eksempler på varianter som har fått mye medieoppmerksomhet de siste årene.

– Norge henger fremdeles etter mange andre land når det gjelder bredden i yogatilbudet. Selv Sverige ligger langt foran oss. Nakenyogaen tilbys såvidt jeg vet ikke her til lands.

– Men det finnes andre litt spesielle yogavarianter, blant annet yogadans. Den tilbys i ulike former, både en som er ganske koreografert og en som legger opp til mer spontan bevegelse, forteller Wiel.

Yoga med mage

Den mest populære spesialvarianten er yoga for gravide.

– Hos oss på Oslo Yoga utgjør gravide halvparten av de besøkende. Gravidyoga er en viktig yogaform fordi den er manges første møte med yoga. Den krever ingen spesiell interesse for alternative ting, sier Wiel.

Når barnet er født, tilbys barselyoga, altså yoga for mor og barn. Det finnes også egne yogaklasser for litt større barn, med lek og morsom bevegelsestrening.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag