Gå til sidens hovedinnhold

Hot med pot

Det er høst og hva er vel bedre enn å fylle den største kjelen du har med alle godsakene du får tak i?

Pot-au-feu tilhører det franske kjøkkenets store flaggskip. Navnet kan oversettes med noe sånt som "kjele på varmen", og på godt norsk: Rustikk kjøttsuppe. Den første kokka som lagde pot-au-feu ante nok lite om hvilken krangel det skulle bli om opphavet. For i alle Frankrikes provinser gjør de krav på farskapet til denne klassikeren.

I en gammel kokebok kalt "Genier ved grytene" ser man et bilde av Paul Bocuse med et stort fat pot-au feu. Tenkt at noe så tøft og rustikt også kan være så elegant. I Mr. Paul sin lyonesiske variant har han en hel okseskank, tre kalveskanker, en svinebog, kalkun, agerhøne, lammekølle, kyllinger og trøffelpølser, i tillegg kommer masse hele gode grønnsaker. Dette er altså ikke bare mat for Mons, men snarere nok mat for en middels stor militærleir.

Kjøtt og grønnsaker legges i etter hvert som kjelen står og putrer. Noen av ingrediensene trenger kanskje 4-5 timer, mens små grønnsaker nøyer seg med et kvarter. Buljongen siles, denne serveres som suppe ved siden av. Slektskapet med italienernes bollito misto er åpenbart.

Det blir gjerne en del rester etter en slik middag. Derfor er det naturlig å servere den dagen etter også. Hjemme gjorde jeg det: Kjøttet ble delt opp og stekt, grønnsakene frest opp med en klatt smør og friske urter over, kokekraften jevnet jeg og smakte til med dijonsennep. Som tilbehør til min versjon av pot-au-feu serverte jeg hjemmelagde små sylteagurker, knust havsalt, pepper og ferskt fougasse-brød. Oppskriften er beregnet til åtte mannfolk

Av Tom-Victor Gausdal

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot