*Nettavisen* Nyheter.

Hotel 33 fikk høythengende pris

PRISVINNERE: Fra venstre styreleder i Norsk Kulturarv Ivar Odnes, riksantikvar Jørn Holme, hotellsjef Tina Olsen , konsernsjef i OBOS Martin Mæland, adm. direktør i Aspelin Ramm Peter Groth og fagrådsleder Jens Peter Ringstad i Norsk Kulturarv. Foto: Foto: Espen Glee.

Hotel 33 på Økern ble i helgen tildelt kulturarvprisen Olavsrosa.

ØKERN: Prisen ble tildelt utbyggerne av Hotel 33, OBOS og Aspelin Ramm, for sin restaurering av det Erling Viksjø-tegnete Alcatel-bygget på Økern i Oslo.Hotel 33 får prisen for sin ivaretakelse av et historisk bygg og videreføring av viktig norsk industrihistorie.

En gang i tiden var Standard Telefon og Kabelfabrik A/S på Økern i Oslo en av hovedstadens største industriarbeidsplasser.

Regjeringskvartalet

Administrasjonsbygget med adresse Østre Aker vei 33 ble tegnet av arkitekt Erling Viksjø, som står bak en rekke av byens viktigste signalbygg. Han er også arkitekten bak det heftig debatterte Regjeringsbygget i sentrum.

I 2007 ble bygningen ombygget til «Hotel 33», et hotell med 242 gjesterom og konferansekapasitet til rundt 1000 personer.

Banebrytende arkitektur

– Alle arkitektperioder er like viktige. Vi er opptatt av å beholde gode eksempler på etterkrigsmodernisme, og Viksjøs bygg har helt spesielle kvaliteter. Det er viktig å understreke hvor moderne og framtidsrettet dette bygget var da det ble oppført. Vi er glade for at Hotell 33 ble tildelt Olavsrosa, det er en viktig bekreftelse på hvor godt utbyggerne har jobbet for å videreføre banebrytende norsk arkitektur. Det sier riksantikvar Jørn Holme om prosjektet.

Han var til stede da den prestisjefulle kulturarvprisen Olavsrosa ble overrakt på fredag.

Forbilledlig

Olavsrosa tildeles kulturminner over hele landet; alt fra gårder, setre, kirkebygg, jernbaner, museer og gamle trehoteller har tidligere fått prisen.

Styreleder i Norsk Kulturarv Ivar Odnes kaller restaureringen som førte til årets pris, forbilledlig.

– Hotell 33 tildeles Olavsrosa som et forbilledlig transformasjonsprosjekt. Arkitekten har ivaretatt og fremhevet både Erling Viksjøs originale naturbetong og sentrale rom i overgangen fra kontorbygg til hotell, og gitt et viktig modernistisk verk en ny bruk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.