*Nettavisen* Nyheter.

Hotell i særklasse

GJESTENE: Denne gjengen er storfornøyd med trygghetsavdelingen på Tåsen, fra venstre Berit Holstad (Nordstrand), Edith Wichert (Vestre Aker), Asta Sevre (Ullern), ansatt Eva Sem Jacobsen Christiansen og Elsa Norvang (Tåsen). FOTO: Kristin Tufte Haga

Eldre i Oslo trenger ikke feire julen alene – kommunen tilbyr selv opphold gjennom hele året. Og gjestene på Tåsenavdelingen kan ikke få fullrost tilbudet nok.

Klikk på bildet for å forstørre.

FINE: Fine rom til korttidsbeboerne, her ansatt Torild Jensen fra venstre, og avdelingsleder Helene Fossum. FOTO: Kristin Tufte Haga

Klikk på bildet for å forstørre.

MENN: Selvsagt også menn på trygghetsavdelingen på Tåsen, fra venstre Thorvald og Leif. FOTO: Kristin Tufte Haga

Klikk på bildet for å forstørre.

HYGGELIG: Hyggelig stemining på trygghetsavdelingen på Tåsen, her ansatt Eva til venstre, og beboer Elsa. FOTO: Kristin Tufte Haga

TÅSEN: Mye har vært skrevet om eldre, ensomhet og julefeiring i det siste. Og flere har kommet på banen med «juletilbud» til ensomme eldre og andre. Nylig også ordfører Fabian Stang, som inviterer «ukjent gjest» til julefeiring på ordførerens hytta på Skeikampen.

Men ordførerens egen kommune inviterer også til både jule- og nyttårsfeiring for eldre - ensomme eller ikke.

Hotell i særklasse

Oslo i regi av Sykehjemsetaten har nemlig tre trygghetsavdelinger, med til sammen nesten 60 plasser, ved Tåsenhjemmet, Lindeberg Omsorgssenter og Nordseterhjemmet.

Her finnes ikke byråkrati, det er bare å ringe dagen før, eller samme dagen som man ønsker et opphold fra. Alt fra en dag til tre uker. Døgnprisen er kr 133, og er inklusiv både «kost og losji».

LES FLERE NYHETER FRA NORDRE AKER HER

Lavterskeltilbud

– Hjemmeboende, selvhjulpne eldre, som av en eller annen grunn ikke kan eller ønsker å bo hjemme noen dager kan bare ta kontakt. Kanskje skal badet pusses opp, familien er bortreist, eller at man rett og slett er ensom og ønsker sosialt fellesskap en dag eller noen uker, er god nok grunn til å få plass på en av avdelingene. Et trygghetsopphold her kan også bidra til å «lade batteriene» til man skal flytte hjem igjen, ifølge avdelingsleder for trygghetsavdelingen ved Tåsenhjemmet, Helene Fossum.

Hun understreker at tilbudet også gjelder hele jule-/nyttårsperioden.

– Her blir det tradisjonell julefeiring med ribbe og det som hører til, også med gudstjeneste julaften i bygget. Vi gleder oss til å ta i mot så mange som mulig, så lenge det er plass. Slektninger kan selvsagt også komme innom og hilse på før middagen. Kanskje har også ordføreren selv lyst til å komme på en førjulsvisitt, inviterer Helene, og legger til at det var riktig så hyggelig i fjor jul på trygghetsavdelingen – med mange eldre som ønsket å feire jul sammen med andre eldre.

Bemannet på dagtid

Trygghetsavdelingen på Tåsen er bemannet hele dagen, men ikke natten. Men da er sykepleier i beredsskap på Tåsenhjemmet, vegg i vegg.

Hver dag på trygghetsavdelingene inneholder forskjellige aktiviteter, men alle selvsagt «helt frivillige», blant annet turer til Trollvannstua og Årvoll gård, bocca, quiz, bingo, trim. I tillegg er det tilgjengelig frisør, fotpleier og aromaterapi i samme bygg.

Og dagen avisen er innom, står blant annet julebakst på programmet. Fire ivrige damer er i gang med serinakakene.

– Her er alle så søte og hyggelige. Maten er god og senga er god! Jeg skulle gjerne blitt her for bestandig jeg, ler Berit fra Nordstrand.
Blant annet skal alle rørene i leiligheten hvor hun og mannen bor, byttes ut, og da var det fint for det eldre ekteparet å ha et sted å bo i mellomtiden

«Alle tiders»

Edith fra Røa er også strålende fornøyd med oppholdet på Tåsen, og har allerede tenkt i julebaner, kanskje spør hun om å få plass også i julen på trygghetsavdelingen.

Elsa fra Tåsen har også tidligere hatt et opphold på trygghetsavdelingen. Nå er datteren hennes ikke hjemme en periode, og derfor ønsket Elsa å flytte inn på trygghetsavdelingen.

– Her er alle så snille og vennlige, og det er godt å være her. Helt alle tiders! ifølge Elsa.

Kanskje flere som ikke visste om kommunens tilbud? Mer info finnes på kommunens nettsider, det skal også ligge brosjyrer om tilbudet i bydelene, på legekontorer, sykehus, seniorsentre, og hos hjemmetjenesten.

Henvendelser kan også ringes på 81000030.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.