Gå til sidens hovedinnhold

Hotellgutt - dykker - kontrollør ved gamle Tivoli etc.

Nordstrands Blad har gjennom tidene intervjuet jubilanter og skrevet nekrologer som inneholder en god del lokalhistorie, det er noe å leve opp til for dem som i dag skal bringe oss beskrivelser i avisens spalter.

Lørdag 13. september 1941 hadde journalisten I.S. en menneskebeskrivelse som jeg synes det er verd å ta med oss 67 år etter første presentasjon:

"C. A. Johannessen forteller fra et begivenhetsrikt liv."

"Som vi har lest i bladet fylte C.A. Johannessen, Nordstrand 75 år den 11. september. Vi besøkte ham derfor for å høre om han ikke hadde noe å berette. Johannessen tar imot med et lunt smil og vi skjønner straks at humøret er i orden.

De har vel oplevet meget De, Johannessen i løpet av Deres 75 år både i og utenfor Sognet som kunde interessere leserne?

Åja, det blir jo en del, men det er ikke alt man kan huske.

Men noe fester sig vel?

Jada, og vi lar Johannessen fortelle:

Jeg har nå bodd i Sognet siden 1897 altså 44 år. Begynte som hotellgutt på Hammers pensjonat, det var visst året Amundsen kom fra Sydpolen. Husker at Knut Hamsun bodde der den tiden. I Aker kommune har jeg arbeidet over 25 år sluttet i 1928 som dykker da hovedledningen skulde legges og ellers som rørlegger, minerer, skytebas osv. På Nordstrand stasjon var jeg bud i 13 år også under første verdenskrig. Da var det masse arbeide natt og dag med melkjøring til folk som hamstret mel. Kona mi spurte mig en gang om jeg ikke hadde noe med hjem selv: "Jo, du kan få det du kan børste av klærne mine", svarte jeg.

På Fjellklang og Blomsterseter var det mye moro den tiden. Blomsterseter som var en stor låve like ved den nuværende tennisbanen var bygget spesielt til forsamlingslokale, dans og lignende. Det blev naturligvis en del slagsmål av og til. Jeg fikk da jobb som vaktmann hver søndag fra klokken 5 til 12 med den svimlende betaling av 1,50. Det blev ikke mye for timen, og jeg måtte selv slåss litt for å skille halstarrige personer. Jeg var også kontrollør på Tivoli og har ellers aldri vært arbeidsledig.

Men nå har De vel trukket Dem tilbake fra arbeidet? sier vi.

Neida, men jeg fikk en sykdom for 1 ½ år siden som gjør at jeg må ta det litt med ro. Men jeg er min egen herre er visergutt for alle og det er jeg fornøyd med.

Noen spennende oplevelser har De kanskje hatt?

Ja jeg holdt på å brenne inne da det gamle Nordstrand Landhandleri brente. Holt på med redningsarbeide og skulde hente en eggkurv i et rum, da taket raste ned foran mig. Greide såvidt å komme mig ut.

Jeg blev gift 1. april 1900, men det var ingen aprilsnarr, for det har jeg aldri angret på siden. Har fem barn, hvorav fire er gift. De har vel tenkt å leve 75 år til, De Johannessen?

Å nei, smile han, men jeg er fornøid hvis jeg får beholde mitt gode humør og kan gå og rusle og se på damene, de erter mig forresten med det, slutter den ungdommelige 75-åringen."

17. mars 1945 var Nordstrands Blad på besøk hos Gustav Eriksen i anledning av hans 90-årsdag. Jeg siterer:

"Vognmannen, kirkeringeren og analfabeten, Gustav Eriksen fyller 90 år. Han har trukket seg tilbake fra skauen og pusler nå med "kvinnfolkarbeide" vedhogging til kjøkkenet"

"En velkjent gammel Nordstrandsmann, forhenværende vognmann Gustav Eriksen, fyller 90 år onsdag 21. mars. Han bor i en koselig liten tømmerhytte i Tallbergveien, pusler med snømåking og vedhogging og har det strålende. Han er like kjent i soknet som vognmann, kirkeringer og analfabet. Han kan verken skrive eller lese, men han følger like godt med i alt som skjer rundt i verden for det. Han har jo noen til å lese for seg, mange barn og ennå flere barnebarn over 30.

En god del oldebarn har han også fått seg, og den yngste, Tulla, er hjertebarnet hans. Hun fyller 9 måneder den dagen han runder sine 90 år, og de to holder sammen i tykt og tynt. Tulla lærte å si "Bessa" før hun kunne si mor og far, og hun følger ham med øynene hvor han går. Hun sitter på fanget hans, drar i det kraftige skjegget, river av ham hatten og griper etter pipa. Ja hun er blitt så glad i pipa hans at moren har vært nødt til å kjøpe en liten pipe til henne og så oldefar får ha sin i fred. Han har alltid pipa framme, og har tobakk fra egen hage å putte i den.

Men i fjor da måtte jeg bruke tørka rabarbrablader da, forteller han. Det var jo litt surt, men så blanda jeg oppi litt kirsjebærblader, og da ble da lukta bedre i hvert fall. Men rauk gjorde det, så tårene rant. (Dette var under krigen og det var ikke lett å få tak i tobakk.)


Han ler og koser seg med tobakken.

Hele sommeren med rabarbrabladene tilbrakte han hos en brorsønn ute i Ski. Der ruslet de og stelte sammen, høyet, pelte poteter og stelte den ene kua de hadde. Eriksen tok også et tak på Kjøkkenet, vasket opp, kokte kaffe og fikk i stand litt mat. Gården lå 2 timers gange fra Kolbotn stasjon, og Eriksen måtte gå fram og tilbake. Han hang i verre, men no orker han ikke slikt mer, sier han.

Jeg har likt å gå ut i skauen og holde på der, men no blir det mest kvinnfolkarbe' en får drive med, legger han til med et foraktelig lite grin.

Han går og handler for den unge sønnedatteren han bor hos, og det er ikke så lite av et arbeid no for tiden. (Mye kø i krigens tid.) Vi er så glad i bestefar alle sammen, sier hun, og det er ikke å undres over. Det lyser godhet ut av det åpne blå blikket, hvor en alltid finner et humørfylt lite glimt innerst i kroken. Ryggen er blitt stiv og bøyd de siste årene, men ellers har han ikke forandret seg stort. Blikket er like klart, kinnene friske og røde over det kraftige, hvite helskjegget og appetitten er bedre enn noen gang. Og vi synes ikke han har noe større grunn til å klage over "kvinnfolkarbeid" da vi ser ham svinge øksen og ta fatt på en seig, gammel tyrirot.

Det ligger til familien å bli bortimot de hundre. Begge foreldrene var over 80 da de døde, og en søster av ham ble meget over 90. Og Eriksen selv ser ut som han kommer til å svinge øksen like kraftig når han går inn i sitt hundrede år."

Kan det tenkes at Gustav Eriksen var Nordstrands siste analfabet?

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar