*Nettavisen* Nyheter.

Hovedøya

Hvis du tar Oslo Sporveiers ferge fra Vippetangen ankommer du Munkebrygga på Hovedøya. Øya ligger kun 400 meter fra Vippetangen. Når du ankommer øya blir du raskt oppmerksom på øyas rike historie. Hovedøya var først en klosterøy, deretter en forsvarsøy. Rett ved Klosterkroa kafé kan du se ruinene etter et cistercienserkloster som ble påbegynt i 1147. I 1532 ble klosteret revet og brent ned av Høvedsmann Gyldenstierne på Akershus som arresterte abbeden for å ha forsvart feil tro. Stein fra klosteret ble brukt til å bygge Akershus festning.

Hele øya ble deretter overtatt av Forsvaret som hadde den i sin eie i nesten 400 år. Under Napoleonskrigene bygde man opp forsvarsverker. Du kan fortsatt se deler av festningens ytre bastioner som er satt i stand med kanoner.

De fire krutthusene som fortsatt står på øya ble bygd i 1820-årene. Ett av Norges største bindingsverkshus, lavetthuset, er fra 1840-årene og står ved Munkebrygga. Et stort kommunalt badeanlegg ble bygget på øya i 1914 og sto helt fram til 1951 da det ble stengt på grunn av forurenset vann.

Under krigen var 11 000 tyskere stasjonert på hovedøya i 11 brakker. Klosterkroa er opprinnelig spisebrakka til offiserene under krigen med den eneste bevarte militære interiør fra krigens dager i hele Norge. Da Oslo kommune etter nærmere 50 år med forhandlinger fikk kjøpt Hovedøya i 1950, sto alle militærhus intakt og det var laget veier på kryss og tvers på øya. Prisen kommunen betalte var på over 3,3 millioner kroner. Da fikk de også Rambergøya og nesten hele Gressholmen med på kjøpet. På øya finner du også rester etter skipsverft, steinbrudd og en karantenestasjon.

Turtips: Gå en tur blant alle stiene til høyden nærmest byen. Det er den som har navngitt Hovedøya, for det norrøne «hofud» betyr høyde. Derfra er det en fantastisk utsikt.

Kilde: Friluftsetaten og lokalhistoriker Leif Gjerland.

+: Nærmest av øyene, rik på historie, mange severdigheter, godt tilrettelagt med avfallshåndtering av søppel og engangsgriller, koselig kro.

÷: Mye folk, full båt, lang kø.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag