Gå til sidens hovedinnhold

Hovedstadens risikosport

Å få barn i dag er blitt en risikosport, ihvertfall hvis du bor i hovedstaden og har planer om å gå tilbake til yrkeslivet når fødselspermisjonen er over.

Jeg har skrevet om den elendige barnehagedekningen i bydelene våre gjennom flere år, og etter et års pause på grunn av nettopp barnefødsel må jeg trist innse at ståa fortsatt er ganske ille. Forholdende er litt bedre enn under min forrige permisjon, men ikke noe å rope hurra for ennå.

Det er visst ikke penger som er hovedproblemet, men egnede tomter og treig saksbehandling på grunn av sure naboer. Etter å ha gått masse trilleturer i distriktet vårt det siste halvåret, undrer jeg meg likevel over en ting: Hvorfor ser kommunen bare på friarealer og næringsbygg? Hvorfor kan man ikke heller kjøpe noen av de gamle husene med store eplehager? Hvis det går an å skvise inn ti rekkehus med dertilhørende hager og trampoliner der det før har stått én fordums staselig villa,

må det da også gåan å fåplass til en barnehage på en slik tomt?

Selv er jeg så "heldig" å ha prioritert plass til barna mine, så jeg har ikke ligget våken om nettene og bekymret meg for om vi skulle få barnehageplass eller ikke. Vi har til og med våget å flytte til Nordstrand. Men hvis valget sto mellom et 100% friskt barn og barnehagekø, skulle jeg mer enn gjerne stilt meg opp sammen med de altfor mange frustrerte foreldre som ikke aner om de har en eller to inntekter å leve av til høsten.

Det beste rådet man kan tolke ut av de kommunale reglene, er at man må sørge for at barna blir født før 1. august, slik at de inkluderes i hovedopptaket. Å få barn i desember er for eksempel helt forkastelig, så sørg for å legge hyrdestunden til riktig tid på året! Dessverre hender det jo at man blir motarbeidet av naturen i slik planlegging, så kanskje det er derfor stadig flere kvinner ønsker seg keisersnitt til avtalt dato?

Det er visstnok sunnest å få barn i tyveårene, men i dag er det mer taktisk å vente til uti tredveårene. Da er sjansen større for at ens egne foreldre er blitt pensjonister, og kan steppe inn som barnevakter når bydelen ikke kan by på mer enn et tresifret ventelistetall.

Men heldigvis, til tross for uovervinnelige barnehagekøer og skrekkhistorier om uforsvarlige dagmammaer, ser jeg likevel gravidemager og barnevogner overalt. Lenge leve hovedstadens modige småbarnsfamilier!

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene