*Nettavisen* Nyheter.

Høy på pære

 

Iblant er det sant at like barn leker best. Derfor lar vi pære leke med pære i dag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ole Martin Alfsen er Vinkelner og Fagansvarlig Mat og Drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for Vinkelnerutdannelsen i Norge.

Denne saftige, fete, mektige og beint ut herlige terten er noe av det beste jeg kan få å spise – og jeg vet om mange gode viner å servere til.

Viktig med fylde

Jeg har hatt stor suksess med både Sauternes og Quarts de Chaume, dessuten har en Trockenbeerenauslese og til og med en Tokaji fungert godt.

På hvitere dager, eller dagen etter, spiser jeg den gladelig med en kopp svart te. Ikke kaffe, det ødelegger nemlig de fine aromaene kaken har.

Viktig er det at vinen har fylde nok til den fete og rike mandelmassen, men uten å ta smaken fra pærene. Vinen må også ha en konsentrert frukt og et ganske høyt sukkerinnhold for å matche all sødmen i terten. Da blir også syren minst like sentral for å skape balanse i regnskapet.

Brennevin

Når alt er såpass greit, trenger man ikke nødvendigvis satse på de mest velprøvde kombinasjonene. Det er jo spennende å variere også – så kan man lære noe nytt. Her har jeg prøvd å finne drikke som kan gi et lite ekko av smaksbildet, og har derfor lett etter pærer i flytende form.

Pærecider er blitt umåtelig populært etter hvert, men jeg ser det som lite sannsynlig at det vil gjøre suksess sammen med terten. Vi må ha noe med mer kraft og identitet for å matche dette. Da er det bedre muligheter blant destillerte varer!

Brennevin viste seg å være et vellykket innfall, med flere gode utfall. Det kan muligens høres brutalt ut med brennevin til pæreterte, men ideen er altså at en så fet og søt terte trenger noe som tar tak.

Fruktig overraskelse

De sterke sakene kan riktignok ta overhånd, men finner man et avrundet destillat som samtidig smaker pære, bør det gå ganske bra.

44920 Poire Williams, Distillerie Etter Soehne, Sveits. Kr 696,- (BU)

som er laget på 100 prosent sveitsiske williamspærer, glir godt inn i selskapet. Det gjør også den litt rimeligere og fatlagrede

10228 Calvados Domfrontais V.S.O.P., Comte Louis de Lauriston, Frankrike. Kr 450,- (BU)
.
Nå tenker du kanskje at calvados er eple, men en domfrontais krever minst 30 prosent pære, og i denne varianten er det faktisk 40 prosent pære og resten eple.

Calvadosen blir en fruktig og gledelig overraskelse, og er spesielt deilig sammen med mye fett, sukker og krem.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag