*Nettavisen* Nyheter.

Høyblokka blir stående, Y-blokka rives

Regjeringen går inn for at Høyblokka i regjeringskvartalet blir stående og at Y-blokka rives Foto: foto: LARS WEIMOTH

Høyblokka og plassen foran i regjeringskvartalet skal bevares, opplyser statsminister Erna Solberg (H). Y-blokka skal rives.

SENTRUM: – Høyblokkas forside med lindealleen foran og den integrerte kunsten i Høyblokka skal bevares, sier Solberg.

Samtidig skal Y-blokka rives, opplyser kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) på en pressekonferanse om regjeringskvartalets fremtid søndag ettermiddag.

– Vi er opptatt av å ha større rom for et godt, grønt og åpent regjeringskvartal. Det er vanskelig hvis man beholder Y-blokka, sier Sanner.

Regjeringen planlegger rundt 5.700 arbeidsplasser i kvartalet fram mot 2034. Alle departementene, unntatt Forsvarsdepartementet, skal samles i det nye regjeringskvartalet, og alle som jobber der får faste kontorplasser.

– Regjeringskvartalet er først og fremst de ansatte som jobber der. Vi er derfor opptatt av å skape fremtidsrettede, fleksible og attraktive kunnskapsarbeidsplasser i regjeringskvartalet der de ansatte kan samhandle på nye måter og løse oppgavene effektiv, sier Sanner.

Forslaget innebærer også at S-blokka rives. Det skjer allerede til høsten, ifølge Sanner. I tillegg åpner regjeringen for tilbygg på baksiden av Høyblokka mot Grubbegata, og at det kan bygges høyere bygg enn i dag.

Les også: Snøhetta: – Umulig å rive høyblokka

Fornøyd med forslaget

Ordfører Fabian Stang (H) i Oslo sier den foreslåtte rivningen av Y-blokka er viktig for infrastrukturen i hovedstaden.

– Jeg synes det er fornuftig at man bestemmer seg for å la Høyblokka stå. Jeg tror det ville blitt feil å rive den, av hensyn til vår historie og alle følelsene som er involvert, sier Stang til NTB.

Han mener rivningen av Y-blokka er viktig for Oslo.

– Det er veldig viktig for kommunikasjonsårene i byen. Da kan vi ha Ring 1 åpen, og få gjennomgående busstransport igjennom Akersgata, sier Stang.

Nå håper Oslo-ordføreren at innbyggerne kan legge debatten om regjeringskvartalet bak seg, og se fram mot dagen når det nye kvartalet står klart.

– Forslaget er av en slik karakter at man forholdsvis fort kan komme i gang med gjenoppbyggingen. Det er viktig for effektiviteten i regjeringens arbeid. Samtidig tror jeg dette er en løsning mange kan leve med, selv om det er umulig at alle får den løsningen de helst vil, sier han.

Les også: Ny rapport om regjeringskvartalet legges fram

Venstre: Glad for at Høyblokka blir stående

Venstre-nestleder Ola Elvestuen er svært glad for at Høyblokka blir stående. – Høyblokka er noe av den fremste arkitekturen Norge har fra 1950-tallet, sier han.

Elvestuen mener terrorangrepet 22. juli har forsterket verdien av bygget.

– For Oslo er det mye viktigere å beholde regjeringskvartalets kvaliteter og bygge videre på disse, enn å sette opp enda et monumentalbygg i konkurranse med blant annet Operaen, nytt Munch-museum og det nye Nasjonalmuseet, sier Elvestuen etter at regjeringens planer for et nytt regjeringskvartal ble presentert søndag ettermiddag.

– Vi registrerer at regjeringen ønsker at Y-blokka rives, og det viktigste for Venstre er å beholde kunstverket fra Picasso på kortveggen, legger han til.

Les også: Høyblokka tåler neppe en ny bombe

Skal ta vare på kunsten

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) sier kunsten fra Y-blokka skal bevares når blokka rives.

– Måken og Fiskene, de to store kunstverkene i Y-blokka, vil selvsagt bli godt tatt vare på, forsikret Sanner under pressekonferansene om regjeringskvartalets framtid søndag.

Begge kunstverkene er basert på skisser av Pablo Picasso, og er sandblåst av Carl Nesjar. Fiskene er en integrert del av ytterveggen mot Akersgata, mens Måken står i vestibylen.

– Vi vet det er ulike vurderinger i både historiske og arkitektoniske miljøer, men Y-blokka er et stengsel for et mer åpent byrom, sier Sanner. (©NTB)

Les også: Foreslår å rive skadde regjeringsbygg

Les også: Dette er krateret etter bomben 22. juli

Les også: Slik blir regjeringskvartalet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag