Gå til sidens hovedinnhold

Høyblokka tåler neppe en ny bombe

Hvis høyblokka i regjeringskvartalet blir renovert, er det usannsynlig at den vil tåle en ny bombe.

SENTRUM: Øystein Løset er ekspert på konstruksjonsteknikk, og ifølge Teknisk Ukeblad mener han en renovert og oppgradert høyblokk kanskje ikke vil tåle et tilsvarende angrep som terrorangrepet 22. juli i 2011.

– Det ser ut som om bærekonstruksjonene i Høyblokka er glemt. De har ikke vært fremme i debatten, og de tilfredsstiller med stor sannsynlighet ikke dagens krav, sier Løset, som jobber for det rådgivende ingeniørselskapet Dr.ing. Olav Olsen.

Les også: Foreslår å rive skadde regjeringsbygg

Reddet av svake vinduer

Løset mener en av grunnene til at Høyblokka klarte seg så bra 22. juli 2001 var at alle vinduene røk og at det var noen kulverter og kjellere. Dette tok ganske store deler av trykket fra eksplosjonen.

– Men man kan ikke ha vinduer som ryker i et moderne regjeringsbygg. Glassplinter kan skade eller til og med drepe folk som befinner seg i bygget. Med slike vinduer ville det blitt helt andre belastninger på bygget, sier han.

Paradoksalt nok ville mer moderne og sikrere glassvinduer kunne ha ført til et verre resultat etter en slik terrorhandling.

Bildeserie: Se krateret og skadene fra bomben i Regjeringskvartalet

Grunnlag for gjenoppbygging

Han etterlyser derfor åpne beregninger av bærekonstruksjonene i forhold til dagens krav til slike løsninger, men Statsbyggs kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim sier at vurderingene av bygget er unntatt for offentlighet etter sikkerhetsloven.

– Statsbygg og Forsvarsbygg har sammen vurdert at slik bygget står nå, helt strippet, er det mulig å bruke det som grunnlag for å bygge det opp igjen, slår hun fast.

Les også: Slik ser Høyblokka ut nå

(ANB–NTB)

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre