Høyhus vil legge Teaterplassen i skyggen

SKYGGELEGGES? Statoils planlagte høyhus skal ligge der bensinstasjonen er plassert i dag, i bakkant av bildet. Dersom planen realiseres vil den skyggelegge store deler av Teaterplassen.

SKYGGELEGGES? Statoils planlagte høyhus skal ligge der bensinstasjonen er plassert i dag, i bakkant av bildet. Dersom planen realiseres vil den skyggelegge store deler av Teaterplassen. Foto: ARKIVFOTO

Statoil planlegger å legge sitt nye hovedkontor til Schweigaards gate 16 med innflytting i 2015. Høyhuset vil sperre solen ute og Teaterplassen inne.

VIL ENDRE PLANEN: BU-leder Hans Christian Lillehagen (Ap) mener både politikere og befolkning i Gamle Oslo ønsker å endre reguleringsplanen for å hindre at Statoil bygger et høyhus som skyggelegger Teaterplassen. Foto: FOTO: MARION JULIUSSEN

TEATERPLASSEN: I mai i år sendte Statoil Fuel & Retail søknad til Plan- og bygningsetaten der de forespurte mulighetene for å bygge et nytt hovedkontor i Schweigaards gate 16.

Dette blir et kontorbygg som, i følge skissene som har blitt offentliggjort, vil skygge for sola, og stenge Teaterplassen inne.

Del på Facebook

I følge de foreløpige skissene, vil bygningen bli 32 meter på det høyeste, og dermed ruve over resterende bygninger i kvartalet.

Det laveste partiet på bygningen vil bli på 10 meter, og dermed «stenge plassen bak en 10,3 meter høy vegg», i følge informasjonsbrosjyren til protestgruppa «Bevar Teaterplassen».

Foreløpig ikke godkjent

Magnus Boysen i Plan- og bygningsetaten forteller at ingenting har blitt godkjent ennå.

– Vi avventer nå en revidert skisse fra Statoil som ivaretar livet på Teaterplassen på best mulig måte, samt tar hensyn til solinnfallet på plassen, sier Boysen.

Han påpeker også at etaten har vektlagt viktigheten av et publikumsåpent areal for å forhindre et «dødt» byrom.

– Spesielt første etasje i bygningen skal være publikumsrettet slik at man kan ivareta livet på plassen, sier Boysen.

Han forteller at etaten og Statoil må forholde seg til den vedtatte reguleringsplanen.

– Det er den vedtatte reguleringsplanen vi må ha som utgangspunkt, og det er her vi står nå. Statoil må fylle disse kravene, og vi venter nå på et nytt utkast. Foreløpig har de ikke fått noen godkjennelser herfra, sier Boysen. >

– Utdatert reguleringsplan

I dag befinner hovedkontoret til Statoil seg på Majorstua, og dersom de får byggetillatelse, vil flyttingen til det nye kontoret gjennomføres i begynnelsen av 2015.

BU-leder i Gamle Oslo, Hans Christian Lillehagen (Ap) tror han kan snakke på vegne av alle partiene når han sier at alle ble rimelig overrasket over at bygget skulle bli så stort.

– Det virker som om det er tatt ut av en helhet at Statoil skal bygge så høyt. Reguleringsplanen må sees i sammenheng med den omkringliggende bebyggelsen, sier Lillehagen.

Reguleringsplanen per i dag er seks år gammel, noe Lillehagen mener er utdatert.

– En reguleringsplan som er fra en annen tid må være dynamisk nok til å ta til seg ny byutvikling. I denne sammenhengen blir det helt galt å maksimere bygningshøyden. Det minsker kvaliteten på Teaterplassen som har blitt en fin møteplass, og det kan man ikke få lov til, sier Lillehagen.

Han mener at Statoil og utbyggerne må finne løsninger for å tilpasse seg den omliggende byen.

Det er under seks år siden Grønlandskvartalene og Teaterplassen ble ferdigstilt, og dermed er området, og dets bruk, også vesentlig endret, siden den gangen reguleringsplanen ble vedtatt.

Må gjøre saken politisk

Lillehagen er opptatt av å gjøre saken til noe mer enn en administrativ sak mellom Plan- og bygningsetaten og beboerne.

– I forrige uke hadde vi åpent møte med beboerne fra Grønlandskvartalet angående denne saken, og jeg tror jeg snakker på vegne av alle partiene når jeg sier at vi i BU støtter beboerne hundre prosent, sier Lillehagen.

Han mener det er greit å bygge innenfor reguleringsplanen, men når denne er utdatert, må den endres.

– Vi må sørge for at saken blir politisk. Det er tross alt vi politikerne til syvende og sist som bestemmer hva Plan- og bygningsetaten skal gjøre, og for å kunne ha noe innvirkning på utfallet er det viktig at vi får et politisk engasjement rundt saken, sier Lillehagen.

Møte med beboerne

Plan- og bygningsetaten forstår frustrasjonen til beboerne og skal avholde møte med naboen i løpet av de nærmeste dagene.

– Nå er det en gang sånn at det er vedtatt en reguleringsplan, og det er ikke all verden man kan endre på den. Planen ble vedtatt for seks år siden, og den kan derfor ikke endres i forhold til plassen og hva man har lov til å bygge der. Man vedtar ikke reguleringsplaner for å endre på dem i ett sett, sier Boysen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag