Høyre - eneste alternativ for JA-folk

Island har nettopp søkt om medlemskap i EU. Om kort tid kan Norge stå igjen alene utenfor sammen med Liechtenstein. Og ingen tør garantere for EØS-avtalens fremtid dersom Island blir EU-medlem. Regjeringspartiene utviser dessverre en skremmende passiv holdning til disse utfordringene. Det eneste partiet som våger å ta debatten og som sier et soleklart ja til norsk EU-medlemskap er Høyre.

Nestleder i Sp, Trygve Slagsvold Vedum uttaler til Dagens Næringsliv at «for Senterpartiet er det et ufravikelig krav at søknad ikke skal sendes de neste fire årene». SVs partisekretær Silje Schei Tveitdal sier på sin side at «(regjerings)partiene er allerede enige om at formuleringen i Soria Moria-regjeringserklæringen fra 2005 også skal gjelde for kommende periode.» Utenriksminister og ja-mann Jonas Gahr Støre er dermed effektivt kneblet i EU-saken også i kommende periode.

Store deler av alt nytt lovverk i Norge kommer via EU. Som EØS-medlem har vi beskjedne muligheter til å påvirke dette lovverket, og regjeringspartiene virker lite interessert i å utnytte de påvirkningsmulighetene som tross alt finnes. På områder der Norge har betydelig kompetanse og interesse, som energi, miljø og fiskeri er det i EU de viktige beslutningene fattes. Vi sitter ikke engang på gangen, men hjemme i Norge.

Erna Solberg har slått fast at for Høyre er det helt uaktuelt å forlenge den rødgrønne fredningen av EU-spørsmålet i enda en stortingsperiode. For alle som er opptatt av norsk medbestemmelsesrett og medansvar i Europa burde høstens valg derfor være enkelt: Høyre.

Tom Erlend Skaug

leder i Gamle Oslo Høyre

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.