*Nettavisen* Nyheter.

Høyre har bestemt seg

Cirka 350 mennesker fant veien til aulaen på Hovseter skole. Det var neppe noen av disse som var tilhenger av å legge den nye kraftlinjen gjennom Mærradalen og Hovseterdalen. Foto: Christian Haksø

Gruppeleder for Høyre i bystyret, Eirik Lae Solberg, er klar i sin tale, ingen master i Mærradalen. Siden har stortingsrepresentant Nicolai Astrup bekreftet at dette er Høyres linje sentralt.

Klikk på bildet for å forstørre.

BU-leder Elin Horn Galtung var klar i sin tale på folkemøtet. Foto: Christian Haksø

Klikk på bildet for å forstørre.

Nikolai Astrup sa at Høyre hadde bestemt seg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ingen master gjennom Mærradalen sier Høyres gruppeleder i bystyret, Eirik Lae Solberg. Foto: Oslo Høyre

VESTRE AKER: DittOslo intervjuet Eirik Lae Solberg før folkemøtet på Hovseter onsdag.

Se hele folkemøtet under

– Det er åpenbart at den nye kraftlinjen skal legges der hvor den berører færrest mennesker. Jeg er helt uenig med Jan Bøhler, som har sagt at man skal prioritere naturverdiene i Nordmarka.. Linjen gjennom Mærradalen vil berøre 5000 mennesker mot 500 med Sognalternativet. Vi er helt klare på dette, sier Lae Solberg.

Handler om livskvalitet

Han viser til at det er usikkerhet i befolkningen knyttet til hvilke skader som kan oppstå med nærhet til høyspentlinjer.

– Det handler uansett om livskvalitet. Frykt gjør noe med mennesker og her har vi to alternativer. Med Sogn-Ådal- alternativet vil vi få en smalere kraftlinje i dagens trasé, mens Smestad-Ringerike blir frigjort for master gjennom den delen av Nordmarka. Jeg forutsetter uansett at det blir kablet så mye som mulig der hvor kraftlinjen berører mennesker, men verken kabel eller høyspentledninger skal legges der hvor det er tettest befolkning, sier Lae Solberg.

Høringsuttalelsen skal være klar før 15. februar.

– Vi vil behandle saken i bystyret 30. januar. Da håper jeg vi står samlet og anbefaler den løsningen som berører færrest mennesker i byen.

Helt uaktuelt

På slutten av folkemøtet kom leder av Oslo Høyre, Nikolai Astrup, som også er stortingsrepresentant og Høyres talsmann i energi- og miljøkomiteen.

– Høyre sentralt mener det er helt uaktuelt å bygge kraftlinjen der det går ut over så mange mennesker som Mærradalløsningen innebærer, sa Astrup blant annet.

Se Astrups innlegg 1.36.00 i videoinnslaget fra folkemøtet

Det Høyreledede bydelsutvalget i Bydel Vestre Aker var enstemmig først ute med sitt nei til Smestad-Ringerike-alternativet. Dermed har Høyre tatt standpunkt på alle nivåer i partiet, både lokalt og sentralt. Andre partier har så langt ikke tatt endelig standpunkt med hensyn til trasévalg, bortsett fra at alle partier lokalt i Bydel Vestre Aker går imot Smestad-Ringerike-alternativet.

Våre saker

10.01.2013: Natur eller boområder? Hva blir avgjørende for hvor den nye "monsterkraftlinjen" skal gå?

09.01.2013: Jan Bøhler (A) vil ha mer natur. Leder av Oslo Arbeiderparti, stortingsrepresentant Jan Bøhler, prioriterer nedleggelse av høyspentlinjene fra Sogn.

20.12.2012: Høyspentkrig i Oslo vest. Nye tall fra Statnett viser at under 500 mennesker vil bli berørt om de planlagte «montermastene» blir lagt i Bydel Nordre Aker. 5000 vil bli berørt i Bydel Vestre Aker.

13.12.2012: Statnett planlegger nytt høyspentnett med mye større kapasitet. I Oslo vest er det bare to alternativer.

18.11.2011: – Alle ekspertvurderinger tilsier at denne kabelen ikke medfører noen form for helserisiko. Hafslund forsikrer om at det ikke er knyttet helserisiko til kabelanlegget gjennom Skøyenområdet.

30.09.2011: Protesterer mot høyspentkabel. Det kom fullstendig overraskende på nabolaget da Hafslund startet arbeidet med å legge høyspentkabel i gangveier og tett på skole og barnehager.

15.04.2009: Støtte til høyspent-nedgraving. Prosjektgruppen for nedgraving av høyspentledningen mellom Sogn og Grefsen har rådført seg med bydelspolitikerne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.