*Nettavisen* Nyheter.

Høyre kan puste lettere

Hvis noen tror at den formidable fremgangen for Venstre i våre bydeler under stortingsvalget ikke hadde noe med ambassadesaken å gjøre, så tar de feil. At Høyre fikk et stort tilbakeslag i samme valg kan med sikkerhet sies å ha sammenheng med partiets standpunkt i ambassadesaken. Her var det mye taktisk stemmegiving ute og gikk. Sjelden har en lokal sak hatt så stor innflytelse i et stortingsvalg.

Det er nok få som har glemt at Venstre profilerte seg sterkt på ambassadesaken og enda færre har glemt at vararepresentant Ane Willumsen klarte å torpedere hele saken i bystyret. Fremdeles er det mange som spør seg om hva som egentlig skjedde i bystyresalen i fjor. Selv om Oslo Venstres leder Ola Elvestuen mistet grepet om egen partikollega og nå viser til at partiet har gjort såkalte grep som vil hindre at det samme skjer igjen, er det nok mange som vil betenke seg å sikre Willumsen en plass i bystyret. Hun bærer da også mer ved til bålet, når hun sier at hun vil stå fast ved sitt standpunkt, selv om partiet skulle programfeste vern av hele Husebyskogen. Venstre-ledere i våre bydeler sier at nominasjonen var et mistak og at de nå står foran en tung valgkamp. Håpet er vel at luften skal gå ut av ambassadesaken og at den kommende rettssaken skal bli avblåst i god tid før valget. Ute av syne er ute av sinn. Dermed risikerer man i hvert fall ikke at saken vil komme opp igjen i bystyret, med en teoretisk mulighet for at Willumsen på nytt kan havne i vippeposisjon. Odd Einar Dørum har forøvrig allerede internt erklært Husebyaksjonen som avblåst. Det kan være en farlig feilslutning, med en eventuell rettssak opp mot kommunevalget med daglig fokus på sentrale aktører i ambassadeprosessen og nye avsløringer.

Høyre kan uansett puste lettere med Venstres nominasjonsvedtak. Gamle Høyre-velgere vil komme tilbake i folden. Kurtiseringen av Venstre i våre bydeler vil nok forta seg noe når de ser at det ikke får noen konsekvenser for en representant som dro ned flagget i partiets fanesak. Det er rimelig store ytterpunkter mellom Arbeiderpartiet og Venstre. Tom Pape bli sparket ut i det politiske mørket, mens Ane Willumsen blir satt på sikker plass, om resultatet fra stortingsvalget holder seg. Det går ikke ubemerket

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.