Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høyre mangler kandidater fra Oslo vest

BU-leder Carl Oscar Pedersen og bystyrerepresentant Per-Trygve Hoff fra Høyre oppfordrer velgerne til å krysse av på kandidater for å få inn representanter fra Vestre Aker og Ullern.
BU-leder Carl Oscar Pedersen og bystyrerepresentant Per-Trygve Hoff fra Høyre oppfordrer velgerne til å krysse av på kandidater for å få inn representanter fra Vestre Aker og Ullern. Foto: FOTO: VIDAR BAKKEN
Som for fire år siden, er ingen kandidater fra høyrebastionene Vestre Aker eller Ullern forhåndskumulert på Høyres bystyreliste.

OSLO VEST: Foran kommunevalget i 2007 satte Ullern Avis Akersposten spørsmålstegn ved Høyres kumulerte bystyreliste. Ingen kandidater fra Bydel Vestre Aker ble funnet verdig til å være blant «Topp ti» på forhåndskumulert liste. Avisen oppfordret også den gang velgerne til benytte anledningen til å krysse av på personer fra bydelen. Fem av seks kandidater som sto utenfor forhåndskumulert plass, kom inn i bystyret fra Bydel Vestre Aker.

Et luksusproblem

I likhet med for fire år siden er bystyremedlem Per-Trygve Hoff opptatt av at også Vestre Aker blir representert i bystyret. I og med at bystyrelisten bak de forhåndskumulerte er satt opp alfabetisk, må det personstemmer til for å få kandidater inn i bystyret. Byrådsleder Stian Berger Røsland er naturlig nok forhåndskumulert og er riktignok nyinnflyttet i Bydel Vestre Aker.

LES OGSÅ: Kun 2 av 59 i bystyret er fra Nordstrand

– Høyre har et luksusproblem, med mange både unge og eldre som satser på politikken. Flere dyktige kandidater er ikke så godt kjente blant velgerne og ville neppe få nok personstemmer for å komme inn, hvis partiet ikke sikret disse gjennom forhåndskumulering. Samtidig er det mange Høyrevelgere i Vestre Aker og Ullern som spør om ikke også deres områder bør være representert i bystyret, særlig når Høyre har så mange velgere i disse bydelene, sier Hoff.

Kan påvirke

Det samme spørsmålet stiller leder av bydelsutvalget i Bydel Ullern, Carl Oscar Pedersen. Det hører med til historien at både Hoff og Pedersen begge kom inn blant de høyest rangerte, da medlemmene i Oslo Høyre stemte på sine kandidater til bystyrelisten. Hoff var oppe på forhåndskumulert plass, mens Pedersen var på 14. plass. Peder-sen fikk til alt overmål beskjed av nominasjonskomiteen at medlem av bydelsut-valg og bystyre ikke lot seg kombinere, uansett hvor lyst han hadde.

– Også i Ullern har vi flere gode kandidater. Det er bare å krysse av navnene på stemmeseddelen. Stemmer man på et annet parti enn Høyre, er det også lov til sette på navnet til kandidater fra andre partier nederst på listen. Det innvirker ikke på valgresultatet med hensyn til partivalg, men kan få betydning for hvem som kommer inn fra for eksempel Høyre. Det er kjempeviktig at velgerne vet at dette også er et personvalg, sier Pedersen.

Må en folkeaksjon til

– Det er en svakhet at de sterkeste bydelene ikke er sikret kandidater inn i bystyret. Det må som ved forrige kommunevalg en folkeaksjon til for å få våre representanter inn. Det er viktig. Selv om vi som bystyrekandidater tenker på byens beste, har vi veldig god lokalkunnskap og holder godt øye med saker som angår bydelene våre. Er en bydel tynt representert i en viktig lokal sak, kan saken bli «stemoderlig» behandler. Ikke av vond vilje, men av at fokus og lokalkunnskap mangler, sier Hoff.

– Andre representanter kan være veivisere og rådgivere i lokale saker som har komplekse prosesser. Det er viktig med representanter med lokal forankring, sier Pedersen.

Småhusplanen

– Vi har flere eksempler på dette. Holmenkollbanen kunne blitt bytrikk uten sterkt lokalt engasjement. Kunstisbanen på Bogstad er et annet eksempel. Småhusplanen, som er reguleringsplanen for ytre bydeler, har opptatt meg i mange år. Denne har stor betydning for fremtidens boligutvikling i våre områder. Her har jeg et veldig engasjement og planen skal opp til revisjon i neste periode. Jeg satte mitt «fingeravtrykk» på småhusplanen og jeg akter å følge revisjonen nøye, sier Hoff.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!