Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høyspentmasten endelig nede!

En lang og krevende prosess, men nå er endelig kablene trygt forvart i jorden, sier en fornøyd Torbjørn Togstad, her med restene etter masten utenfor Grefsenkollveien 12 a. Foto: Kristin Tufte Haga
En lang og krevende prosess, men nå er endelig kablene trygt forvart i jorden, sier en fornøyd Torbjørn Togstad, her med restene etter masten utenfor Grefsenkollveien 12 a. Foto: Kristin Tufte Haga
Den mye omtalte høyspentmasten utenfor Grefsenkollveien 12 er historie. Endelig er kablene trygt forvart i bakken, sier en fornøyd Torbjørn Togstad.

GREFSEN: For snart tre år siden startet kampen for å få høyspentledningen over Lofthus og Grefsen gravd ned. I forrige uke ble den mye omtalte, og antageligvis en av landets mest avbildede høyspentmaster midt mellom to barnehager, tatt ned og demontert.

Krevende prosess

Nå ligger kraftlinjen trygt forvart nede i bakken, og beboerne på Grefsen og Lofthus kan nyte en ny og usjenert utsikt. I tillegg til at man ikke trenger å bekymre seg for eventuelt strålefelt fra høyspentledningen, sier en fornøyd Torbjørn Togstad, som ledet arbeidsgruppen for en forlenget nedgraving fra Grefsenkollveien 12 a, og ned til Grefsenveien.

Kampen ble en lang og krevende prosess, med mange nedturer og noen oppturer før vi kom dit vi er i dag, sier Togstad.

Hele saken startet med at Oslo Vei AS for nesten tre år siden solgte tomten i Grefsenkollveien 14 til Backe-gruppen, som nå er i ferd med å bygge leiligheter på området. Men forutsetningen fra Hafslund Nett for utvikling av tomten, var at Oslo Vei gravde ned minst én kilometer av ledningen, som blant annet også "hang" over nevnte tomt. Og da Oslo Vei så hvor stor interesse det var for å få gravd ned høyspentledningen, både på øst og vestsiden av Grefsenveien 14, fant det kommunale aksjeselskapet ut at de ville lage en budkonkurranse mellom øst- og vestsiden av tomten, og sa at de ville grave ned høyspentledningen på den siden hvor beboerne ville bidra med mest økonomisk støtte.

Felles arbeidsgruppe

Beboerne reagerte sterkt på denne fremgangsmåten og det ble dannet en felles arbeidsgruppe bestående av velforeningene og boligsameiene på øst og vestsiden, som ble ledet av Torbjørn Togstad. Etter noen måneder med jobbing mot finansiering av en nedgraving av kabler, helt fra Akebakken og ned til Grefsenveien, inngikk Lofthussiden egenavtale med Oslo Vei, om støtte til nedgraving av høyspentledningen på Lofthussiden. Og beslutningen ble da at denne siden skulle bli kablet.

Politisk støtte

Da så det mørkt ut for en forlenget nedgraving fra Grefsenkollveien 12 og ned til Grefsenveien. Likevel, Togstad & Co jobbet videre med saken. Nedgravingen har også hele tiden blitt støttet politisk lokalt. Men også sentralt fikk saken oppmerksomhet. Og da bystyremedlem Ola Elvestuen (V) engasjerte seg, og fremmet saken i bystyret, ble det i 2007-budsjettet avsatt tre millioner kroner til den forlengede nedgravingen.

Spleiselag

Den resterende finansieringen på ca 11 millioner kroner ble delt mellom Oslo Kommune (som også eier noen av tomtene hvor ledningene gikk over), Backe-gruppen, Oslo Vei og berørte beboere som ga frivillige bidrag til denne forlengede kablingen.

Til tross for at det fortsatt manglet litt på finansieringen, så var Oslo Vei positive til å gjennomføre den forlengede kablingen helt ned til Grefsenveien, som nå er avsluttet med et positivt resultat for miljøet i bydelen, sier en fornøyd Togstad som også gir honnør til Oslo Vei for et godt samarbeide i prosjektgjennomføringen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!