RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høst med gyllent løv og sølv i strupen


SPENNENDE HØST: – Velkommen til Josefine Visescene! sier Kari Svensdsen og Jørn Simen Øverli i døra.
SPENNENDE HØST: – Velkommen til Josefine Visescene! sier Kari Svensdsen og Jørn Simen Øverli i døra. Foto: Foto: Grace Brynn
September er her, og Josefine Visescene er i gang: «Aldri mer 22. juli» med bl.a. Birgitte Grimstad, er pangstart på et flott program.

HOMANSBYEN: Høstens program er fullt av godbiter, forteller visekunstner Kari Svendsen, som sitter i styret.

Ikke bare øst i byen!

– Det er mange kulturtilbud for folk øst i byen, sier Kari. – Og det blir ikke færre. Nye Skalder, Kafé Lyst, Jakobskirken osv. Men ikke alle bor østpå, det er det ikke plass til. Selvsagt kan man ta blåtrikk, men du trenger ikke dra lenger enn til Homansbyen: Josefine Visescene og vertshus er et svært bra kulturtilbud for vestkanten, sier Kari Svendsen.

Del på Facebook

På Josefine møter du menneskelig varme, gode viser og velsmakende vin. Publikum blir som en sammensveiset kameratgjeng. Da har man det jo ganske perfekt. sier hun.

– Hold av 7. september. Da har vi en forestilling med arbeiderviser og solidaritetssanger: Aldri mer 22. juli! sier Kari.

Overskuddet går til AUF. Birgitte Grimstad, Lie Maria Roggen, Kristin Skare og Helge Lien er blant dem som synger. Hege Rimestad bidrar med farens (Dagfinn Rimestad) viser. Kari Svendsen, Jørn Simen Øverli og Lars Klevstrand får du også høre.

– Det blir en sterk og rørende forestilling, med «mykji lys og varme». Sang mot terror og vold – det må være verdens verdens vakreste våpen, sier hun.

14. september kan du glede deg over Karuzela, med polske sanger som synges på både norsk og polsk.

Jørn Simen Øverli bidrar med sang og gitarspill, berømt for sin gjendiktning av Vysotskijs protestviser

– Joanna Lewandowska-Zbudniewek er en helt fantastisk artist, omtrent som en polsk Piaf. Du skjønner hva hun synger, selv om du ikke kan polsk, sier Kari.

Bølgeskvulp og måkeskrik

21. september kan du hygge deg med Louis Jacoby-viser, inspirert av Vestfolds maleriske skjærgård, med glitrende bølger og luftige måkeskrik. Jacoby fikk Prøysenprisen i 1992. Han er morsom, samtidig som han rører oss med de mer alvorlige sangene sine. Han har gitt ut flere cd-er og bøker.

Og slik går det slag i slag utover høsten.

Her er flere godbiter:

28. september: Liker du folkemusikk? Sanger og slåtter, akkordeon og fele? Da må du komme denne onsdagen! TINDRA med bl.a. Åshild Vetrhus fyller kvelden med frisk folkemusikk i ny drakt. Tjo sann!

5. oktober: - Elg i solnedgang – er det noe for deg? Notodden-trioen Norske Menn i hus og hytte trår til  bl.a. med opplevelser av spektakulær dating

12. oktober hører du vokalbandet Samkjørt, med egenkomponert visepop på norsk og engelsk. 

19. oktober kommer trivelige Handsome Molly  - med Erland Lyngve på gitar og skjeer (!), sammen med Hans Grosvold på banjo og Richard Burgess også gitar og sang. Burgess. Som bl.a. også er oversetter, er kjent for sin særegne humor.

Vakker Kiran-forestilling

2. november må alle gå mann og kvinne av huse: Det blir en vakker forestillling til ære for Hartvig Kiran, den store visedikteren som ville ha fylt 100 år 6. november! Han hadde stor betydning for artistene som gir ham sin hyllest denne kvelden: Kari Svendsen, Lars Klevstrand, Hege Tunaal og Per Husby.

Kiran var en av “stemmene fra London” under krigen, og programleder for “Ønskediktet” i NRK radio. Men huskes nok best for vakre oversettelser av både skuespill og musikaler (som West Side Story) og egen diktning. Han var sterkt opptatt av at diktet skulle bli allemannseie, “Interessen for kultur er rikelig fordelt mellom fant og fut,” sa han alltid. Han ville at ordet poesi skulle avmystifiseres: Musikk og lyrikk er for folk flest! I boken “Tom Duley og andre viser” skriver han:

"Ei line kan vera bortimot dobbelt så lang som tilsvarande lina i eit anna vers, for songarene har vore meir opptekne av det dei ville seia enn av måten det vart sagt på.”

Som i norske middelalderballader, faktisk!
26. oktober synger Karoline og Igor humoristiske og tankevekkende tekster. Hun er trønder, mens han opprinnelig er et godt stykke lenger østfra.

9. november kan du glede deg over Ford FOLK med norsk og britisk folkemusikk.

Med bl.a. Ann-Turi Ford. Storbritannia og Norge har alltid hatt et spesielt vennskap. Hva er bedre enn å understreke det med sang?

16. november feirer vi NOPA, foreningen for tekstforfattere og komponister. Med b.la. Terje Nordby og Lars Bremnes.  Kåseri blir det også.

 23. november: AKKU5 – spennende musikk med klangbunn i musikk fra den nordlige halvsirkel.

Elfi Sverdup og Ruth Wilhelmine Meyer synger,  Lars Andreas Haug, tuba.Grzech Piotrowski, saksofon  og Knut Aalefjær, perkusjon. De er blitt en kvintett etter hvert, og slipper sin 5. CD.

30. november er bestillingsverkskveld, med urframføring av nye viser! Olga Konkova, Per Husby, Frøydis Grorud, Einar Olav Larsen, Geirr Lystrup, Ingvild Koksvik Amundsen ogLars Jakob Rudjord med godsaker fra sin musikalske konfekteske.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere