RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høstens vakreste eventyr!


Blide: Blide kammermusikere. Foto: Utlånt
Blide: Blide kammermusikere. Foto: Utlånt
Helgen 11. - 12. oktober var det kammermusikk-seminar på Kjelsås skole. Skolen har vært det faste årlige seminarstedet helt siden 80-tallet, sier administrator Kari Diane Holtsmark

KJELSÅS: Det er tidlig en lørdag morgen i oktober. Klokken er 9.30 og det strømmer små og store fiolinister, bratsjister og cellister til Kjelsås skole i Oslo. Det er tid for høstens vakreste eventyr. Tradisjonen tro avholder Oslo krets av de unges orkesterforbund sitt årlige unike kammermusikksemiar. lørdag og søndag i midten av oktober.

Seminaret er åpent for alle orkesterelever fra barne- og ungdomsorkestrene i Oslo, men også fra Oslos omegn kommer det deltakere. I år er det også en gutt fra Sandnes på høstferie i Oslo som velger å bruke to dager av ferien til å spille kammermusikk.

8 - 17 år

41 elever fordelt på 10 grupper, 10 entusiastiske lærere klare til å innvie sine elever i kammermusikkens hemmeligheter. Et alderspenn fra 8 til 17 år. Noen på kurs for første gang, andre allerede ganske erfarne kammermusikere.

Deltakerne kan melde seg på enkeltvis å bli plassert i en gruppe på ca. samme alder og nivå, eller man melder seg på som en etablert gruppe. I år var det tre etablerte grupper. De syv andre var sammensatte grupper. Kurset varer for de yngste fra 10-14, litt lenger for de eldste.

Verdenskjent lærer

Ikke lenge nok synes kvartetten som var så heldige å få Berit Værnes fra Vertavo-kvartetten som lærer.

- Tenk å få ha en sånn verdenskjent musiker som lærer og ikke få mer tid med henne, sier en av deltakerne i kvartetten.

Leke, lære og spille

Lærer Helle Christoffersen spør sin gruppe med tre unge cellister "Hva er gøy med seminar?".

- Leke med andre barn. Tid til å øve seg å spille, sier Elisabeth, 9 år.

- Gøy å høre på når de voksne har møte, sier Hauk, 8 år.

- Gøy, fordi jeg liker å spille cello. Også er det mange nok pauser og da er det gøy" sier Ingrid, 9 år. -

- Vi har lært å spille fortere, og å spille kanon er gøy. Det er fint å spille sammen når det ikke er så mange, men orkester er også gøy.

Det er gruppen enig i.

«Ordentlig mat!»

Lærerne er fornøyd med maten. Fint at elevene deres får ordentlig mat. Brød, pålegg og fruktpauser lørdag. Søndag er det som hvert år, den tradisjonelle pizzaen som alle gleder seg til, både små og store. Søndag klokken 15 er avslutningskonserten. Småcellistene igjen

- Konsert er gøy, for da sitter alle og ser på oss. Det er morsomt når de klapper, men man blir litt sjenert. Hauk blir ikke sjenert, bare når han skal bukke.

Fullsatt sal

Salen er fullsatt. Publikum er lydhøre. Konserten starter med Schuberts kvartett "Rosamunde" 1. sats i a-moll. Så følger stykker som "The Entertainer", "En rose er utsprungen" og militærmarsj av Franz Schubert. Cellotrioen får spille en kanon. Gruppen til Bodil Sanders fremfører en triosonate av Corelli. Igor Rybaks gruppe spiller gammel musikk av Leclair og avslutter med en feiende flott salsa til Christine. Konserten nærmer seg slutten. Kvartetten fra Marienlyst-Ullevål fremfører en fin Hayden kvartett nr. 17 1. sats. Konserten avsluttes med Dvoraks 2. sats fra den Amerikanske kvartett opus 96 nydelig fremført av Lerkekvartetten.

Alle går hjem rolig til sinns og forhåpentligvis kommer alle igjen til neste år.

Takk til alle lærerne for den flotte innsatsen. Takk til foreldre som hjalp til slik at det praktiske gikk bra.

Vel møtt neste år også!

Arrangøren er fornøyd. Intet varmer mer enn når August 11 år sier til sin lærer Tori Jørgensen Blix "Nå er pausen slutt, vi må spille igjen."

- Selvfølgelig må vi det, sier Tori. Vel møtt igjen neste år.

For Oslo krets av de unges orkesterforbund,

Kari Diane Holtsmark

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere