Lars.Weimoth@dittoslo.no"/>
RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

JA VEL, STATSRÅD: På et ryddig kontor i Akersgata, møter vi Anniken Huitfeldt, som også er kjent for å være ryddig i jobben sin.
JA VEL, STATSRÅD: På et ryddig kontor i Akersgata, møter vi Anniken Huitfeldt, som også er kjent for å være ryddig i jobben sin. Foto: FOTO: ANDERS AUBERG

Huitfeldt: – Blir glad når folk klapper på feil sted

Kulturminister Anniken Huitfeldts fire besteforeldre vokste alle opp i Oslo – på hver sin kant av byen. Det er hun glad for.

SENTRUM: Døren inn til resepsjonen, rett utenfor Anniken Huitfeldts kontor, er tapet med industritape. Glasset sprakk da bomben gikk av 22. juli.

Del på Facebook

Nå er det igjen relativt normal aktivitet i Kulturdepartementets lokaler i Akersgata, til tross for ekstra vakthold og en spesiell utsikt. Vi møtte statsråden på hennes kontor for et videointervju.

Øst og vest

Trebarnsmor Anniken Huitfeldt (41) bor på Jessheim, noen mil nord for Oslo.

Hun bodde 12 år i Oslo, fra hun var 20 år, jobber i byen og bruker Oslo som kulturby.

Dessuten vokste alle fire besteforeldrene hennes opp og levde sine liv i hovedstaden: Farfar og farmor på Frogner og mormor og morfar på Grünerløkka.

Derfor tilbrakte unge Huitfeldt mye tid i Oslo i oppveksten og så og hørte om bydelenes likheter og ulikheter. Ap-politikeren er opptatt av å bygge kulturelle broer mellom byens øst- og vestkant.

Årets valg viste at Oslo er en delt by, med blå politikk i vest og rødt i øst. Vi spurte statsråden hvordan kan dette påvirke kulturlivet i Oslo:

– Jeg vil ha et mer åpent og inkluderende kulturliv, hvor alle skal føle seg velkomne. Derfor jobber vi aktivt med å senke terskelen til kulturinstitusjonene. Den er litt for høy enkelte steder, sier hun og fortsetter:

– Fortsatt er det slik at de med best økonomi og høy utdannelse er de største forbrukerne av kultur. Vi vil ha mer kulturaktivitet ut i bydelene i Oslo. Det blir viktig i tiden som kommer, sier Huitfeldt, som blir glad når folk klapper på feil sted i i Griegs a-moll-konsert.

Sterke personligheter

– Kulturlivet preges av mange sterke personligheter og alle føler seg tilsynelatende like viktige. Hvordan takler statsråden dette?

– Politikk er meninger. Min oppgave å lytte til ulike synspunkter, men også å skjære gjennom og ta avgjørelser. Ja, det er mange sterke personer og organisasjoner i kulturlivet.

– Det innebærer diskusjoner og høy temperatur. På langt nær alle er enige i beslutningene vi fatter, og sier da at prosessene ikke har vært gode nok. Men prosesser kan ta for lang tid, også. Forandringer krever beslutninger.

– Hvordan vil du beskrive deg selv som person?

– Jeg er engasjert, viljesterk, kan være litt brå, og har godt humør.

Når ord ble tomme

– Hva er din største kulturopplevelse i Oslo i år?

– Det sterkeste, rent personlig, var nok opplevelsen i Domkirken 24. juli, da vi sang for ungdommene på Utøya. Da gråt jeg. Når ord ble tomme, var det kulturlivet som kunne formidle historien og følelsene.

– Du og Trond Giske virker ulike. Der han virker uformell og litt brautende, virker du mer formell og nøyaktig. Føler du at du fortsatt står i hans skygge som kulturminister?

– Vi er ulike som personer, men står for mye av den samme politikken. Jeg er ikke helt enig i de karakteristikkene du gir, og det tror jeg ikke han ville vært, heller, sier hun og ler godt.

Viktige kulturguider

– Hvordan har statsminister Jens Stoltenberg bidratt til å forme deg som politiker?

 – I stor grad, vil jeg si. Jens var leder i AUF da jeg ble med der. Hans måte å argumentere på og de Utøya-minnene jeg har med han som leder, sitter sterkt.

– Lokalavisene i Oslo har nylig lansert en ny kulturguide, skjeriOslo.no. Hvor viktig er det at mediene satser på slike møteplasser for kulturformidling?

– Det er veldig viktig. Ofte er det mangel på informasjon om hva som skjer. Mange tar beslutning i siste liten, særlig yngre mennesker. Folk vil ha alle muligheter og kunne ta beslutninger på kort varsel. Så det synes jeg er kjempebra.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere