RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

På en bølge av personstemmer løftes Julie Voldberg fra Ullern inn i bystyret. FOTO: VIDAR BAKKEN
På en bølge av personstemmer løftes Julie Voldberg fra Ullern inn i bystyret. FOTO: VIDAR BAKKEN

Hun er Høyres kvinne nummer én

Oslo Høyre ville ikke ha Julie Brodtkorb Voldberg, men det ville velgerne. Bare ordfører og byrådsleder fikk flere personstemmer.

OSLO: – Jeg ble varm av all støtten og har mange å takke for dette, sier Voldberg.

Julie Brodtkorb Voldberg ble vraket til forhåndskumulert plass på Høyres nominasjonsmøte. Dette til tross for at hun sto på femteplass etter at medlemmene hadde sagt sitt. Et flertall i nominasjonskomiteen gikk også inn for Voldberg. Hun er leder av Høyres kvinneforum og sitter i ledelsen av Høyre sentralt. Voldberg ble i stor grad kjent i mediene da hun med suksess var stabssjef for Erna Solberg.

Les også: Aksjon for Julie Voldberg

Mange venner

– Er det en personlig seier for deg at du er sterkt ønsket av Høyres velgere?

– Som sagt, så varmet det godt. Jeg har mange venner på østkanten og fantastiske støtte i min egen bydel, ikke minst fra mine gode venner i Ullern Høyre. Under husbesøk i valgkampen ble jeg positivt mottatt. Jeg fikk muntre tilrop da jeg gikk med barna til barnehage og Njård. Det gjorde også godt, sier Voldberg.

Utrolig rørende

– Eldre Høyre-menn og næringslivsledere satte inn annonser i lokalavisene med oppfordring om å støtte deg.

– Det var utrolig rørende. Jeg har av mange vært oppfattet som «kvinnedama». Mitt mandat som leder av Høyres kvinneforum har vært å snakke om kvinnepolitikk og være en pådriver internt og eksternt for en klarere kvinneprofil. I denne kontakten med eldre næringslivsledere treffer jeg et nettverk som jeg ikke selv har. Det er viktig å ha mentorer i andre posisjoner og som er menn. Nå forventer de også at vi leverer.

Les også: Vestre Aker feide inn i bystyret

Vurderte å gi seg

Flere har snakket om at det er en ukultur i Høyre, med begrunnelse i partiets behandling av deg. Før nominasjonsmøtet ble det kjent at sjefssekretær i Oslo Høyre, Geir Staib, advarte mot å støtte deg i en sms til Mari Mamre, som skulle holde din støttetale. Han har også omtalt deg som glamourmodell. Det er ingen hemmelighet at sentrale Høyre-kvinner heller ikke hadde deg øverst på favorittlisten. Kristin Clemet var blant dem som holdt støttetale for din motkandidat Øystein Sundelin. Hva gjorde det med deg at sentrale folk i Oslo Høyre hadde denne holdningen?

– Det gjorde meg ikke så mye, men jeg spurte meg selv om det var verdt det. Jeg var i tenkeboksen et par uker. Det var mange fra grasrota i Høyre som backet meg og flere inviterte meg på lunsj med oppfordringen, «ikke gi deg». Samtidig var det personlige venner som mente at jeg burde gå ut. Jeg var inne på tanken å fortsette i næringslivet eller bare ha enda mer tid med barna. Men nå gleder jeg meg over plassen i bystyret. For øvrig vil jeg si at Øystein Sundelin er en dyktig politiker. Det vet jeg etter at han arbeidet for meg da jeg var stabssjef for Erna Solberg.

Jo Nesbøs modell?

– Hvordan er det mottatt i Oslo Høyre at du fikk så mange personstemmer?

– Jeg fikk en hyggelig sms med gratulasjoner fra byrådsleder Stian Berger Røsland.

– Hva med Oslo Høyres leder, Michael Tetzchner?

– Han har nok ikke fått tid ennå. Det er mye å gjøre i partiet etter valget.

– Hans kone, Kristin Clemet, blir takket for sin innsats i Jo Nesbøs siste bok «Gjenferd» for bidrag til å gjøre det politiske miljøet realistisk. En av karakterene er en vakker trebarnsmor, gift med en næringslivsleder og som ligger seg til topps i partiet samt med personer i media for å nå toppen. Magasinet Kapital mener at du er modellen for denne karakteren og linker dette til Clemet. Hva synes du om det?

– Det vil jeg ikke kommentere, sier Voldberg.

– Nå som du er båret inn i bystyret med så mange personstemmer, venter det kanskje en plass i det nye byrådet?

– Nå gleder jeg meg først og fremst til å jobbe i bystyret og er spent på hvilken komité jeg kommer i.

– Hvilken komité ønsker du deg?

– Samferdsel med utvikling av kollektivtrafikken i byen er spennende. Med barn i skolealder og som medlem av FAU ved Skøyen skole er jeg dessuten opptatt av skolepolitikk. Jeg håper på en komité hvor jeg kan brukes best.

Ullerns «Fabian Stang»

Det har vært valg til bydelsutvalget i Bydel Ullern, og Voldberg ble i tillegg til bystyret kumulert inn i bydelsutvalget fra Ullern Høyres liste.

– Det er kun ett stort nederlag i dette valget. Vår valgkampleder Hermann Smith-Sivertsen kom ikke inn. Han er en kunnskapsrik og engasjert lokalpolitiker. Det er et utrolig sosialt miljø i Ullern Høyre, og så har vi en leder av bydelsutvalget, Carl Oscar Pedersen, som viser stort engasjement og forståelse for andre mennesker. Han er vår «Fabian Stang» i bydelen. Så har vi en kraft som Tom Sverre Vadholm som kan historien bak alle saker. Han er blitt en ekstra bestefar for mine barn. Han er alltid korrekt kledd i dress, og når han kommer på besøk tar også sønnen min på dress, for da vil han høre om gamle dager. Det er morsomt og hyggelig i Ullern Høyre.

Les også: Tror mye på Høyre, mindre på seg selv

Ekstra innsikt

Voldberg får en travel hverdag etter at det også ble klart at hun blir representant i bydelsutvalget.

– Det blir arbeidsomt. Etter ni år som rådgiver for Høyres stortingsgruppe blir jeg nå en del av oslopolitikken, både lokalt og sentralt. Som en del av den nasjonale ledelsen i Høyre får jeg muligheten til å komme med ekstra innsikt når det gjelder Oslo og byens behov, sier hun.

– Dette blir ikke minst viktig når det gjelder nasjonal transportplan. Samferdsel blir et utrolig sentralt felt. Vi må blant annet lette kødannelsene rundt Oslo ved å utvikle kollektivnettet i og rundt byen. Vi må for eksempel få på plass t-bane til Fornebu. En reduksjon av biltrafikken skal ikke skje med tvang, men gjennom et så godt kollektivtilbud at man velger bort bilen, sier Voldberg, som har mye mer på det politiske hjertet enn det er plass til i dette intervjuet.

Del på Facebook

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere