RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hun er sjefen til Donald

Redaktøren av Donald Duck & Co går i skjørt. Men har for øvrig ingen likhetstrekk med noen av kvinne- skikkelsene i bladet. I motsetning til Dolly og Minni er Merete Markeng Skar fra Årvoll sjef, ikke til pynt!

Oslo/Årvoll: Bladet Donald Duck & Co er en del av den norske kulturarven.Helt siden 1948 har vi latt oss underholde av Donald og Dolly, Skrue og Fetter Anton, Lilleulv og Storeulv, Mikke Mus og Langbein. Du skal ha vært veldig veldig bortreist i veldig veldig mange år for ikke å kjenne til figurene. Hun som nå er sjefen for hele sirkuset heter Merete Markeng Skar.
Hun ler mye, men har et ytterst seriøst forhold til jobben sin. Når hun bestemmer seg for å trykke en historie så er det 220.000 mennesker bare i Norge som leser den. I tillegg kommer lesere i de andre skandinaviske landene som også er underlagt den norske redaksjonens sans for hva som er morsomt og spennende. Damen er utdannet medieviter fra Universitetet, tegneserieelsker på sin hals, og synes hun har fått verdens beste jobb.

Gått gradene

Ansvaret for et av landets største ukeblad, og selve motoren i en flora av Disney-publikasjoner, er ikke noe du får ved en tilfeldighet. Så har da også Merete gått gradene. Hun kom til Egmont Serieforlaget som vikar mens hun fortsatt studerte. Hun fikk raskt ansvaret for Disney-bladene rettet inn mot de aller minste, som for eksempel Ole Brumm. Nå har hun vært i forlaget i fem år, og i fjor høst fikk hun gradvis ansvaret for Donald Duck & Co.
Hun innrømmer at hun jobber mye. Hennes mann er økonom, og synes nok hennes historier om Skrues fantasilliarder er morsommere enn virkelighetens tallkolonner. Merete tar med seg bunker av Disney-historier hjem for å finne historier som passer i bladet.
Hun er alltid på jakt etter stoff som passer det skandinaviske publikummet. Vi er ikke som alle andre. Heldigvis har hun bladd i Donald siden før hun lærte å lese selv. Bildene ga mye. Og faren leste høyt for henne. Slik ble en tegneserie-fan født. Hun kunne Andeby-universet bedre enn de fleste lenge før hun ante at hun en dag skulle administrere det selv.

Jobber i team

Merete understreker at hun langt fra sitter med ansvaret alene. Hun har flere redaktører og en stab å spille ball med. Det er avgjørende. Hun liker å kaste opp mange ideer i luften, enten de skal planlegge bladene de neste månedene eller det er en annonsekampanje som skal lages.
Da må jeg tåle at ideer skytes ned og begraves, ler Merete. Selvhøytidelig er åpenbart ingen viktig egenskap å ha for en Donald-redaktør.
Nei, vi har det veldig moro på jobben. Jeg må lese mye, det er mange tråder å holde tak i med deadline hver uke, og mange mennesker å forholde seg til. Jobben min er først og fremst å lede redaksjonsteamet og legge strategier, forteller Merete.

Mer Ørnulf Ørn?

Redaktøren har makt til å påvirke hva leserne skal få. Kan vi få litt mer Ørnulf Ørn? lurer journalisten, og minnes den gamle superintelligente skurken som åpenbart er gått ut på dato. Redaktøren fniser.
Vi forstår at hun kan gjenopplive gamle helter og skurker uten så mye som å ta en telefon. Men så lett er det ikke. Donald går gjennom umerlelige forandringer hele tiden. Redaksjonen vet hva leserne til enhver tid vil ha. De lager bladet med dyp respekt for fortiden.

Ingen Dolly

Damen klarer ikke å identifisere seg verken med Dolly eller noen annen kvinne i Donald. De første årene opptrådte de nærmest som kleshengere. Objekter mennene kunne erobre i konkurranse. Magica fra Tryll er vel den eneste damen med skikkelig tæl, selv om Dolly etter hvert både har fått jobb og personlighet.
Hennes favorittfigur er Donald selv, han er viktig, særlig for norske lesere. Mens Mikke Mus er sjefen i USA og i mange andre land, er vi her i Norden mest opptatt av anden i matrosdressen.
Redaktørens favoritthistorie? Den beste er ikke laget ennå, sier den eneste norske Donald-tegneren, Arild Midthun. Det synes jeg er en fin målsetting, sier Merete. Hun er selvfølgelig begeistret for både Barks og Don Rosa. Men karakterene har også potensiale i seg fortsatt, det er fullt mulig å lage ting som er både like bra og enda bedre, mener Donald-redaktøren. Dette er drømmejobben for en seriefrelst kvinne!
Merete vet allerede hva som kommer i hvert eneste Donald frem til Uke 16. Og hun har klare tanker om resten av året også. Vil hun ha en historie om Donald i Middelalderen, med riddere og mysterier, ja da får hun det! Noen som blir bittelitt misunnelig?

Idyll på Årvoll

Merete Markeng Skar vet ikke hvor lenge hun har gløden som skal til for å lede Donald-redaksjonen. Hun håper og tror det blir lenge. Hun og mannen trives å bo i mærheten av Marka. Den er hun avhengig av etter en oppvekst på Årvoll, like ved Årvoll Senter. Hun bodde i hus, med besteforeldrene boende i huset ved siden av. Hun minnes den rene idyll, der hun og de andre ungene kunne gå fra hage til hage og leke, og der det alltid var noen hjemme etter skolen.
Det er rart. Jeg skjønte ikke da jeg var ung hvilken perle Årvoll er. Men da vi gikk på husjakt selv så jeg området i et helt nytt perspektiv. Rolige, stille gater, nærhet til Marka og gode kommunkasjonslinjer. Årvoll var et godt sted å vokse opp!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere