*Nettavisen* Nyheter.

Hun var 30 år da ektemannen ble dement

Takknemlige partnere: Isabelle Digre (t.h.) er glad og takknemlig for samarbeidet med «demensaktivisten» Kristin Borg.Forto: Cathrine Brynildsen

– Jeg fattet mistanke da han ville legge seg når det var mørkt, enda det var midt på dagen.

SKØYEN: Siden ektemannen fikk demens har Kristin Borg jobbet for å støtte pårørende i samme situasjon. Nå starter hun samtalegruppe i sin egen bydel.

– Det er så mye man lurer på, som ingen kan svare på uten å ha vært der selv.

Kristin Borg sitter fremoverlent i sofagruppen på Skøyen/Smestad seniorsenter, og forteller om sitt nyeste demensprosjekt. Onsdag 5. februar starter den første samtalegruppen for pårørende til demente i Ullern.

Les også: – Jeg vet ikke om det er andre ting jeg glemmer, for det husker jeg ikke

Hjerte for unge demente

Borg var selv bare i slutten av 30-årene da hennes ti år eldre ektemann begynte å slite med hukommelsen. Gradvis ble han mindre tilstedeværende, men det tok lang tid før noen av dem tenkte på demens.

– Jeg fattet mistanke da han ville legge seg når det var mørkt, enda det var midt på dagen. Å styre døgnet etter lyset passer dårlig i Norge om vinteren, sier hun med et lite smil.

Les også: Unge demente besøkte Rådhuset

Alle må ikke lete

Da mannen fikk diagnosen ble hun bedt om å holde et innlegg for sykehuspersonalet. Det ble starten på et livslangt opplysningsarbeid. Samtalegruppen hun starter nå er den siste i en lang rekke i samarbeid med Nasjonalforeningen for folkehelsen.

– Alle må ikke finne opp kruttet på nytt. I gruppen skal vi dra veksler på hverandres erfaringer, sier den erfarne kursholderen.

Les også: Krever bedre demensomsorg på Oppsal

Første i Ullern

Tidligere samtalegrupper er organisert i blant annet St.Hanshaugen bydel. Leder for hukommelsesteamet i Ullern bydel, Isabelle Digre, gleder seg til å samarbeide med Borg.

– Det er flott å få Kristin med på laget. Både hun og jeg vet hvor viktig det er for pårørende å møte hverandre. Man løfter hverandre opp og gir tips og råd som er gull verdt, sier hun.

Les også: Demente og friske i samme hus på Smestad

Finn tilbake mennesket

Bak oss synger en gruppe eldre sanger fra gamle dager. «En hatt med slør og silkestrå» strømmer ut gjennom dørsprekken. Sang er en velkjent metode i demensarbeid. Kristin Borg ser tenksom ut.

– Det viktigste er å møte pasienten. Ikke se på hva som er borte, men hva som fremdeles er der, sier hun.

Annonsebilag