*Nettavisen* Nyheter.

Hundekjører mener overivrige skiløpere ødelegger friluftsgleden

NAB skrev i forrige uke om Jan Wurtzel og Thorbjørn Tufte som har blitt truet med bank, blitt påkjørt og slått til av skiløpere. Skiløperne mener Tufte og Wurtzel, som sier de ikke tråkker i løypene, ikke har noe i løypa å gjøre. Friluftsetaten sier derimot at alle har rett til å ferdes i marka. Foto: Foto: Karl Andreas Kjelstrup

VM-deltaker Johanne Sundby, mener skiløperne blir bortskjemte av hyppig løypeprepping.

Klikk på bildet for å forstørre.

Johanne Sundby på Sørbråten mener «fartsskiløperne» fratar andre brukere gleden av å bruke marka. Foto: Privat Foto: Foto: Privat

Klikk på bildet for å forstørre.

Sundby trener med trekkhundene om natten for å unngå å være i veien for skiløpere. Her fra Seppalaløpet i Nordmarka. Foto: Foto: Privat

MARKA: Nordre Aker Budstikke skrev forrige uke om Thorbjørn Tufte og Jan Wurtzel som har blitt angrepet både fysisk og verbalt av skiløpere i Lillomarka, fordi de ferdes til fots på skogsveiene der det også er preparert skiløyper.

Reaksjonene har vært mange på våre nettsider og vår Facebook-side. Vi har samlet noen innspill i denne artikkelen.

– Verre siste fire år

Det får Sørbråten-beboer Johanne Sundby til å reagere.

– Jeg kjenner godt igjen de typene som har mobbet disse karene som går på tur. Det har blitt veldig mye verre de siste tre-fire årene, især etter at alle har fått seg sterke hodelykter og er her til alle døgnets tider.

Hun mener hyppig preparering av løypene skjemmer bort «fartsskiløperne».

– Før hadde vi andre mulighet og rett på å kjøre søndag og mandag kveld, før nye spor ble satt. Nå preppes det etter fire millimeter nysnø, selv natt til mandag, sier Sundby.

Hundekjøring

Hun driver med hundekjøring, har deltatt i VM i langdistansekjøring flere ganger og har lenge trent trekkhundene i marka på nattestid.

– Vi har alltid trent om natta for å unngå sjikane fra skiløpere som kommer fra byen og tror de eier marka. De krever perfekte forhold og ingen hindring de få timene de er her oppe. Vi må kjøre litt i løyper for å komme på skogsbilvei der vi ikke er i veien for skiløpere, sier Sundby.

Hun forteller at skogsbilvei-eierne de siste årene har brøytet helt ned til grusen og at folk kjører mye mer enn før i marka. Dermed blir det modernitet og motor som har førsterett.

– Det er mye mer motorisert ferdsel og egosentrisk trening i marka enn før, og bare rom for et smalt sjikt av ekstreme sportsbrukere. Noen sinte skiløpere tror de har rett til å ødelegge dagen for oss andre brukere; de sier at vi ødelegger løypene, men jeg sier: De ødelegger friluftsgleden min! La de som trener på ski få haller med kunstsnø og perfekte løyper og la oss andre få ferden i marka med et smil! avslutter Sundby.

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.