Hunden Marvin tar telefonen og klesvasken

Det er servicehunden Marvins jobb å ta telefonen når den ringer.

Det er servicehunden Marvins jobb å ta telefonen når den ringer. Foto: Foto: Trine Dahl-Johansen

På Trosterud er labradoren Marvin (6) en lokalkjendis. Servicehunden bærer handleposer, tar telefonen, tømmer vaskemaskinen og går ut med søpla.

Marvin er en døråpner i dobbel forstand for Anne-Margrethe. – På grunn av ham kommer jeg i kontakt med folk og jeg blir ikke oversett her jeg sitter i rullestolen, sier hun. Foto: Foto: Trine Dahl-Johansen

Anne-Margrethe Nyhus og Marvin har blitt et godt team i hverdagen. Foto: Foto: Trine Dahl-Johansen

Marvin er en god hjelper når klesvasken skal ut av maskinen. Foto: Foto: Trine Dahl-Johansen

TROSTERUD: I 12 år har Anne-Margrethe Nyhus delt hverdagen med servicehund. Marvin fikk hun for fire år siden og de to har blitt et godt team.

Hos dem er det Marvin som tar seg av klesvasken, han skifter sengetøy, tar telefonen og går ut med søpla. Mister hun noe på gulvet, er Marvin der sporenstreks og plukker det opp. Han åpner og lukker dører, kler av henne og henter tøflene når de kommer hjem. Marvin bærer veska, handleposene og trykker på trygghetsalarmen.

– Uten ham ville jeg ikke vært i jobb og jeg hadde vært mer avhengig av hjelp fra andre, sier hun.

SE VIDEO AV MARVIN HER:

Video: Trine Dahl-Johansen

LES OGSÅ: Theodor sikter mot stjernene

Nytt liv etter Marvin

Nyhus ble delvis lam fra livet og ned for 24 år siden, etter at hun ble overfalt på åpen gate på Majorstuen. Marvin har gjort mye for livskvaliteten hennes.

– Jeg har tilgang på hjelp 24 timer i døgnet. Nå kan jeg vaske tøy når jeg har lyst, og jeg får hjelp om jeg mister noe på gulvet. Og så må jeg ut i frisk luft, uansett vær. Marvin er også en døråpner inn i samfunnet for meg. På grunn av ham kommer jeg i kontakt med folk og jeg blir ikke oversett her jeg sitter i rullestolen. For meg er det et liv før og et etter jeg fikk servicehund, sier hun og klapper Marvin kjærlig på hodet.

Dyrehelt

Han storkoser seg når han får oppgaver og bærer tingene stolt i munnen. I etterkant vanker det både godbiter og kos. For bare noen dager siden vant han også 5.000 kroner i en konkurranse for dyrehelter. Pengene har de to donert til brukerforeningen Norske Servicehunder.

Anne-Margrethe er én av to i Oslo som er så heldige å ha en slik følgesvenn i hverdagen. Fram til nå har det blitt utdannet servicehunder ved hjelp av midler fra private stiftelser, men det pågår nå et forsøksprosjekt med servicehunder i regi av NAV.

Formålet er å kartlegge og vurdere nytte og behov for servicehunder i et samfunnsøkonomisk perspektiv. De vil finne ut om tilbudet skal være et offentlig ansvar.

– Stor nytte

Forsøket omfatter åtte hunder, hvor fire ble fordelt i november i fjor og fire nye skal ut til brukere denne våren. Arbeids- og sosialdepartementet opplyser at det skal være av to års varighet, fra hunden er utlevert brukeren. Det tar nemlig litt tid før hund og bruker blir et godt team og man kan se effekten. Hele prosjektet skal være ferdig våren 2016 og evalueres umiddelbart.

– Jeg ser at brukerne av servicehunder har stor nytte av disse. I påvente av gjennomføringen og evalueringen av forsøksprosjektet, ønsker jeg at brukere som har fått tildelt servicehund gjennom to tidligere privatfinansierte prosjekter får erstattet servicehundene dersom de blir syke eller må pensjoneres, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson.

LES OGSÅ: Advarer barn mot hundemobbing

Erstatningshunder

Regjeringen har derfor bevilget tre millioner kroner til kjøp av erstatningshunder for brukere som tidligere har fått tildelt servicehund, men Anne-Margrethe mener det haster å få på plass en permanent ordning.

– Det er 28 servicehunder i Norge i dag og hvert år tas 4-5 av dem ut av tjeneste, enten fordi de pensjoneres, eller fordi de blir syke.

Det koster cirka 300.000 kroner å trene opp en servicehund, men rapporter viser at det likevel er god samfunnsøkonomi.

– Det er fint at Regjeringen vil kartlegge effekten av servicehunder, men det gjorde de allerede i 2008. Rapporten konkluderte med at det var en betydelig helsemessig effekt og at det ville gi innsparinger på mange ulike budsjetter om ordningen ble permanent, men denne rapporten har det ikke blitt tatt hensyn til, sier hun.

Lignende rapporter finnes også i Nederland, USA og Sverige.

– Det er snakk om besparelser i millionklassen. Med servicehund trenger vi mindre hjelp fra hjemmetjenesten og flere av oss har skaffet oss studiekompetanse, kommet oss ut i jobb eller økt stillingsprosenten vi jobber. En servicehund stimulerer til aktivitet. En annen rapport viser også at antallet liggedøgn på sykehus blir redusert. For Staten er det snakk om penger, men for meg er det snakk om livet mitt.

Manglet dokumentasjon

Arbeids- og velferdsdirektoratet og daværende Sosial- og helsedirektoratet, fikk i oppgave å gjennomføre en kartlegging og vurdering av nytte og behov for servicehunder med utgangspunkt i de private prosjektene. Oppdraget ble gitt til Econ Pöyry, som i sin rapport august 2008 kunne rapporterte om brukerne med høyere livskvalitet.

– Samtidig lot det seg ikke dokumentere at ordningen hadde gevinster i form av mindre behov for pleie- og omsorgstjenester eller annen støtte, noe som er bakgrunnen for forsøket med servicehund som etaten nå gjennomfører, opplyser Arbeidsdepartementet til dittOslo.no.

Livreddere

Opptreningen av en servicehund tar 6-9 måneder. Den blir spesialtrent til hver enkelt bruker.

– Først har den grunnopplæring i blant annet lydighet og apportering. Så læres den opp til de oppgavene den skal hjelpe sin eier med, forklarer Anne-Margrethe.

Noen hunder har livreddende oppgaver, som å varsle og passe på under epileptiske anfall eller føling ved diabetes. En annen er lært opp til å dytte hodet til eieren på plass, siden det kan ramle bakover og hun ikke får puste.

Labradoren Tonic fikk tidligere denne måneden høyskolediplom, etter å ha fulgt undervisningen på et bachelorstudium i administrasjon og ledelse på Høgskolen i Oslo sammen med eieren.

LES OGSÅ: Her får hundene spa og pedikyr

Like rettigheter

Anne-Margrethe er styreleder i Norske Servicehunder og de har jobbet lenge for at hundene deres skal få like rettigheter som førerhunder for blinde og svaksynte.

– Det bør gjelde både anskaffelse av dette som hjelpemiddel via folketrygden og tildeling av grunnstønad til hold av hunden.

Mattilsynet godkjenner servicehunder på lik linje med førerhunder.

– Forskjellen på en førerhund og en servicehund er at de har ulike kvaliteter. Førerhunden må være selvstendig når den jobber, mens servicehundene jobber mer under kommando. Flere av servicehundene fungerte ikke som førerhunder, men er supre servicehunder, smiler hun og klør Marvin kjærlig bak øret.

Dagens husarbeid er over og Marvin vet at det nå er klart for tur og lek med bestekompisen Rocky.

– Han får jo lov til å være en helt vanlig hund mye av tiden og han elsker å base i snøen og bli kost med, smiler hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.