Hundre år med tut og blæs

Bjølsen skoles musikkorps i 1909. Allerede i 1911 talte korpset over 50 medlemmer, og i sin storhetstid på 1950- og -60-tallet var de fast innslag på både landskamper og Holmenkollstafetten.

Bjølsen skoles musikkorps i 1909. Allerede i 1911 talte korpset over 50 medlemmer, og i sin storhetstid på 1950- og -60-tallet var de fast innslag på både landskamper og Holmenkollstafetten.

Det begynte med en gjeng guttunger, fortsatte som fast inventar på landslagskamper og er i dag en viktig arena for både integrering og sosial læring. I dag er Bjølsen skoles musikkorps er 100 år.

Klikk på bildet for å forstørre.

DAGENS STYRE: F.v. uniformsansvarlig, Jan Zavoso, styreleder, Jørgen Foss og aspirantansvarlig, Øyvind Berg. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN

Klikk på bildet for å forstørre.

I begynnelsen var uniformene helt hvite, her i 1932-utgaven foran Bjølsen skole. FOTO: BJØLSEN SKOLES MUSIKKORPS

BJØLSEN: - Det er klart vi må feire, det er jo ikke hver dag et korps blir hundre år. Det er jo faktisk bare én dag, ler styreformann, Jørgen Foss.

Selve dagen for Bjølsen skoles musikkorps er i dag 18. mars, men feiringa er på ingen måte over med denne dagen. 26. april blir det storkonsert på Cosmopolite. Men la oss nå ta et lite skritt tilbake.

Første 17. mai

- Bjølsen fikk faktisk korps allerede i 1901. Da kalte de seg Tordenskiold, sier Foss, men forteller at det var først da overlærer Ringdahl i 1908 tok saken at Bjølsen fikk eget korps.

- Han ba alle gutta som ville være med i korps om å melde seg inn og det møtte opp en rekke gutter. 18. mars 1909 ble korpset stiftet, forteller Foss.

Og allerede et par måneder etter, på selveste nasjonaldagen var det klart for hornmusikk og sang på Bjølsen.

- De hadde lært seg to sanger; "Guttene kommer" og "Ja, vi elsker", som de spilte fra Bjølsen ned til Karl Johan. Nå er det ingen igjen fra det første korpset, men ryktene sier at det låt bra, forteller Foss.

Årene gikk og medlemstallene gikk både opp og ned. Allerede i 1911 skal korpset ha vært blant de største med drøyt 50 medlemmer. Og derfra gikk det bare en vei - oppover.

Fast på landslaget

- Korpset hadde sin storhetstid på 1950- og -60-tallet, da var det over 150 medlemmer, forteller Foss, og røper at korpset i tidligere tider var fast inventar på både landskamper og Holmenkollenstafetten.

- Det var en gang at kretskorpset ikke kunne og da ble Bjølsen spurt. Siden var de fast korps, smiler han.

Men så kom 90-tallet og krisa i korpset var et faktum. Til slutt klarte ikke Bjølsen å stille eget korps, og slo seg sammen med Sagene og Lilleborg. Heller ikke det økte medlemstallene og i 2007 trakk Bjølsen seg ut av felleskorpset. De talte da tre medlemmer, og noe måtte gjøres.

- Vi ansatte ny dirigent og gikk rundt i alle klassene for å få med folk, forteller Foss.

Og etter mye hardt arbeid kom musikantene. I dag teller korpset i underkant av 50 medlemmer med både hovedkorps og aspiranter. Nylig kom også et nytt styre på plass.

I dag fyller korpset også flere funksjoner enn ren musikkglede.

- Korpset har en viktig integreringsfunksjon. Vi kom til Norge fra Polen for to år sida, og datteren min fant seg til rette i korpset med en gang. Her fikk hun venner, forteller uniformsansvarlig, Jan Zavoso, og får støtte fra Jørgen Foss.

- Det sosiale er veldig viktig. Vi har arrangert både grillfest og diskotek her, sier han.

Men nå er det bursdag, og fram til sommeren er det hundreårsdagen som står i fokus. Det er tross alt ikke hver dag et korps fyller hundre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.