*Nettavisen* Nyheter.

Hurra for BRUDD!

En spent gjeng gledet seg til feiringen forrige lørdag. F.v: Geir Tokle (Lambertseter), Kjersti Johannessen (Oppsal), Anne Lèger og Heidi Sand (Nordstrand). FOTO: LINE RUNDMO

Fram til 30. april kan du få med deg jubileumsutstillingen til BRUDD på Grünerløkka. Flere lokale kunstnere er aktuelle innen materialene keramikk, metall og glass.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hvitt: Heidi Sand kan kunsten å smykke seg. Her med kunstverk fra jubileumsutstillingen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hva ser du?: Keramiker Geir Tokle holder gullklumpen sin på syv kilo. Han mener det er opp til enhver å bedømme hva de ser.

Klikk på bildet for å forstørre.

BRUDD holder til i Markveien 42. Jubileumsutstillingen varer fram til 30. april.

ØSTENSJØ/NORDSTRAND/ SENTRUM: Det lyse og innbydende kunstsamarbeidet BRUDD i handlegaten Markveien, har nettopp fått seg en overhaling. Vegger har blitt malt, flere lyspunkter er satt opp og en egen vegg står klar til smykker. Det er snart tid for åpning av jubileumsutstillingen.

BRUDD feirer 25 år og det er noe medlemmene kan være stolt av. I følge kunstner Anne Lise Sund har mange verkstedutsalg dukket opp og forsvunnet, i løpet av disse 25 årene.

– BRUDD har klart det mesterstykke å holde stand, og lever endog i beste velgående! BRUDD er et genuint fellesskapsprosjekt, og har utspring i en filosofi som handler om å være selvhjulpen, ikke være avhengig av andres gunst eller vurderinger, forteller hun.

Smykkedamen

Medlemmene av kunstnersamarbeidet har til enhver tid et utvalg av arbeidene sine til salgs i butikken. De er selv ekspeditører et par uker i året, noe som sikrer at kundene alltid møter en fagperson som kan gi god informasjon om materialer og teknikker.

– Noe av det morsomste med å jobbe her er når folk som har tenkt til å kjøpe en gave, ender opp med å kjøpe noe til seg selv også, sier kunsthåndverker Heidi Sand (53), bosatt på Bækkelaget.

– Det lå i kortene ganske tidlig at jeg skulle holde på med noe innenfor dette faget, forteller hun.

Sand viser fram ganske massive, hvite smykker, som definitivt ikke er av typen man finner i de store butikkjedene.

Fellesskap

En annen som kan skryte på seg noe massivt, er Lambertseterbeboer Geir Tokle (55). Gullklumpen hans veier om lag syv kilo, og i følge han er det opp til enhver hvordan de velger å tolke kunstverket. Tokle henter inspirasjon fra livet. Ofte blir han stående alene i 10 timer om gangen på verkstedet sitt.

– Jeg synes det er viktig å ha et fellesskap, sier han, med BRUDD i tankene.

Tokle har vært tilknyttet galleriet siden oppstaten i 1985.

– Det viktigste med BRUDD er at vi representerer en faggruppe, forteller han.

Selv var det ikke innlysende for Tokle hva han skulle bli når han ble stor. Men da han deltok på 25-års jubileumsfesten med ungdomsklassen, ble han fortalt følgende:

– Vi visste alltid at du skulle bli kunstner, Geir!

Liv laga

De lokale kunstnerne forteller at alle slags folk titter innom BRUDD, både de som bor i nærområdet, kunstsamlere og kommuner som kjøper gaver på rekvisisjon. Vareutvalget varierer uti fra hva hver enkelt arbeider med for tiden.

– Hos BRUDD finner du rett og slett bra kunst, for utøverne her er blant de ypperste innen kunsthåndverksfagene. Flinke folk, uten tvil, og trolig litt gale, for stedet er drevet uten offentlig tilskudd i 25 år, og med en økonomi som neppe betegnes som bunnsolid. Jeg er overbevist om at dette er liv laga i fremtiden også! mener Anne Lise Sund.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.