*Nettavisen* Nyheter.

Hurra for Laila!

Initiativtaker Trygve Fjetland, med Lailas Schou Nilsens lengdeløpsskøyter, Rotary-president Trine Amundsen, med tennisracket hennes, og ordfører Fabian Stang rundt den nyavdukede bysten. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Torsdag i forrige uke møttes Rotarianere fra hele byen mellom tennisbanene på Gransjordet for å hedre Norges mestvinnende idrettskvinne gjennom tidene.

GREFSEN: Når det gjelder allsidighet innen idrett er det ingen som kan måle seg med Laila Schou Nilsen, sa ordfører Fabian Stang (H) etter å ha avduket bysten av kvinnen som hadde internasjonale meritter å vise til i alt fra tennis til rally.

Et bedre sted

Bysten av Laila Schou-Nilsen (1919-1998), som har fått sin egen plass mellom to nye benker midt i grøntområdet på Grefsen, og med utsikt over fjorden, er en gave fra Maridalen Rotary Klubb til Oslo kommune. Bysten er laget av billedhugger Nils Aas, og en tilsvarende byste står allerede hos idrettsforbundet på Ullevaal stadion.

Hvis flere var som Laila, hadde verden vært et bedre sted, smilte Stang, som var svært takknemlig for gaven, til toner fra det lokale orkesteret "Garderobefosilene". Han trodde likevel det vil være vanskelig å matche hennes bredde, fordi dagens idrettsutøvere er mer spesialiserte.

En lokal helt

Det er ikke tilfeldig at bysten reises akkurat på Gransjordet. Laila bodde selv i Grefsen-området store deler av sitt liv, og som treåring skal hun ha startet sin skikarriere på dette jordet. Dessuten står monumentet midt mellom banene til Grefsen tennisklubb, en annen idrett hun mestret med glans.

Bydelsutvalgsleder Egil Ihlen, Børre Rognlien i Idrettsforbundet, og Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalens leder Finn Geirann, var bare noen av talerne under seremonien. Sistnevnte fikk overrakt Lailas gamle lengdeløpsskøyter og tennisracket fra blant andre entusiasten Fred Borg i Nydalens skiklubb.

Ble hedret

Under samlingen ble to av Rotaryklubbens eldste medlemmer, ropt opp av president Trine Amundsen. Yngvar Holm, initiativtaker til at Maridalen Rotary ble chartret i 1975, og dermed klubbens første president, og Trygve Fjetland, initiativtaker for Laila Schou Nilsen-prosjektet, ble hedret for sitt langvarige arbeid for klubben.

Dette var overraskende, men veldig hyggelig, så en glad og stolt Fjetland, som har lagt ned 200 arbeidstimer i forkant av at bysteavdukingen.

Jeg har egenhendig støpt fundamentet, og under tørken i sommer var jeg her hver dag og vannet den nylagte plenen, fortalte Fjetland.

Fortjent

Jeg må innrømme at jeg ikke visste så mye om Laila Schou Nilsen før dette prosjektet ble satt i gang. Men det er ingen tvil om ar hun er et forbilde for alle unge idrettsutøvere; Det går an å lykkes. Det var på tide, og vel fortjent at hun ble hedret i nærmiljøet, sa Trine Amundsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag