RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hurra for Oslo kommune!

Det er med glede vi registrerer at Oslo kommune har bestemt seg for å ruste opp ledningsnettet på Vettakollen. Dette skjer rett etter at Høyesterett har fastslått at kommunen er ansvarlig for skader som oppstår hos innbyggerne på grunn av underdimensjonerte kommunale vann- og avløpsrør.

Huseierne i Melkeveien på Vettakollen i Oslo har både to og tre ganger de siste tiårene fått kjelleren fylt med vann utenfra. Grunnen er at vann- og avløpsrørene har vært for små og trange. Nå har Oslo kommune bestemt seg for å legge nye rør i denne veien. Dermed får vi håpe at beboerne slipper flere oversvømmelser i kjelleren.

Oslo kommune begrunner dette med at dagens rør ikke kan håndtere fremtidens mengder av overvann i området. Dette er et godt eksempel på skadeforebygging.

Vi håper andre kommuner vil følge Oslos eksempel og at Oslo kommune også bytter ut rørene andre steder i byen der behovet er stort. Det er viktig at kommunene tenker forebyggende og ikke kun reparerer de akutte skadene som oppstår.

If frykter at klimautfordringen vil bety mer ekstremvær og oversvømmelser, derfor må kommunene tenke forebyggende og langsiktig.

I 2010 la Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) fram rapporten «State of the nation», som fastslår at vedlikeholdsetterslepet for vann- og avløpsrør er svært omfattende. Rapporten fastslår at oppgradering til akseptabel standard vil koste 110 milliarder kroner og at det med dagens utskiftningstrakt vil det ta 50 år.

Skader som følge av vann utenfra i kjellere er svært mange i løpet av et år. I 2010 fikk If inn hele 5000 slike skadesaker, med samlet skadeutbetalinger på 225 millioner. Regner man dette om til å gjelde hele bransjen er det grunn til å anta at det var omtrent 20.000 saker og at skadebeløpet var på nær en milliard kroner samlet sett.

Elin Klakken

Leder for myndighetskontakt i If skadeforsikring

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere