*Nettavisen* Nyheter.

Hus i høyden

Enerhaugens høyhus, ragende i området, er et klart symbol på 1960-tallets stolthet over egen fortreffelige nåtid og framtid.

På 1960-tallet sitter teknikken i høysetet, hvor høyt vi kan bygge blir grensen for hvor høyt vi skal bygge. Og blokkene plasseres ikke lenger i forhold til terrenget, men slik at én byggekran effektivt kan betjene flere bygg.

Enerhaugen er først ute. Allerede i 1947 vedtar bystyret å rive hele området med de mange småhusene, og fra da av blir det selvsagt spandert lite stell og maling på de gamle trehusene. De bare ligger der med dødsstempelet på sin panne, i år etter år.

Så når vi skriver 1960, har det nedslitte Enerhaugen allerede fått 13 vedlikeholdsfrie år. ”Der ser man, dette er modent for fornyelse!” er planleggernes selvsagte dom. Og fem å senere står fire høyreiste blokker og ruver i all sin modernitet mens en håndfull av de gamle hus har flyttet på gamlehjem på Folkemuseet på Bygdøy. Resten er pinneved.

Høyblokkene på Enerhaugen signaliserer den moderne tid. Og dette skulle bare være begynnelsen, for hvilke vidunderlige planer kommer vel ikke på bordet i årene rundt 1960-tallet:

Det tegnes opp et belte av 20 etasjers blokker rundt Oslos bykjerne, et ruvende ”Shopping Senter Øst” fra Torggata til et påtenkt Grønland-lokk og opptil 22 etasjers terrasseblokker over togsporene ut fra Østbanen! Det virker nærmest som om etterkrigs-Oslo går av hengslene i et nesegrust og feberhett Manhattenkompleks; ”Kan Amerika, så kan vi!”

Arkitektenes læresetning om et Oslo i støpeskjeen får dessuten nå en ny sannhet vedheftet seg: ”Hver tid må få tale sitt språk!”, et påtrengende seg-selv-noksk verdisyn som fortsatt lever i beste velgående.Neste gang: Hus i bredden

LES OGSÅ:

Klarer du den...

...så klarer du den

Bymotorveien kommer

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag