RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Huset må tas i bruk


Står tom, i Sognsveien 82.
Står tom, i Sognsveien 82. Foto: Arkivfoto: Karl Andreas Kjelstrup
Nordre Aker Budstikke på lederplass:

LEDER: Alle som eier bygninger har et ansvar for at de holdes i stand. Et spesielt stort ansvar hviler på eiere av bygninger som enten er vernet, eller som likevel har en kulturell eller historisk verdi, enten det er i privat eller offentlig eie. Oslo kommune har flere slike eiendommer i sin portefølje. Den siste tiden har kommunen blitt kritisert for ikke å gjøre nok for å ta vare på eiendommer som for eksempel Skar leir i Maridalen og Grefsen Folkesanatorium, som ligger i vår bydel. Men også andre kommunale eiendommer forfaller rundt om i byen. Okkupasjonen av Skar leir har virkelig satt fart på diskusjonen. Nå trekker bystyrepolitiker Heidi Rømming fra Kringsjå inn nok en eiendom i Nordre Aker. Den gamle "Sognsmia" i Sognsveien 82 har vært en kasteball mellom ulike interesserte og offentlige etater i mange år.

Sogn kultur- og historielag fortjener honnør for sin innsats for huset. De gikk for seks år siden i dialog med kommunen for å få overta eiendommen og sette bygningene i stand. Sognsmia kunne blitt et fint samlingssted og møtelokale for så vel historielaget som andre krefter i lokalmiljøet. Ifølge historielaget var det imidlertid et problem at en mur på naboeiendommen sperrer innkjørselen til byggene. Overtakelsen ble det aldri noe av.

Et søk i offentlige journaler viser likevel at det er ting på gang. I desember har det gått brev ut fra Omsorgsbygg om en "miniarkitetktkonkurranse", og så sent som i januar har det kommet brev inn om "mulighetsstudie og regulering". Dette er vel og bra, men forsvarer ikke det faktum at eiendommen har fått forfalle i mange år allerede. I mai 2008, for snart to år siden, fortalte Omsorgsbygg at arbeidet med en mulighetsstudie med tanke på opprettelse av en barnehage på eiendommen, var like rundt hjørnet. Etter det Nordre Aker Budstikke kjenner til, har Sognsveien 82 vært planlagt som tilleggsareal til en barnehage på komposttomten like ovenfor.

Byantikvaren har vernet smia. Det krever at eieren tar ansvar og finner penger til å sørge for at bygget er i forskriftsmessig stand – og ikke minst – at det blir tatt i bruk.

– Vi river ikke verneverdige bygg, men "brusher dem opp", kommenterte en representant for Eiendoms- og byfornyelsesetaten til Nordre Aker Budstikke i mai 2008. Med den standen den gamle smia er i nå, må "oppbrushingen" komme i gang så fort som mulig. Hvis ikke kan det være for sent.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere