*Nettavisen* Nyheter.

Husets øyne

Vinduer fra 1800-tallet er like aktuelle i dag som den gang de ble laget. Som Norges eneste autoriserte vindusverksted, har malermester firmaet M. Bratfoss AS i Nydalen i lang tid renovert eldre vinduer.

NYDALEN: At vi beholder vinduer fra 1870, men kaster de fra 1990, er en god indikasjon på at norsk håndverk er av ypperste klasse. Mange tror at de nye masseproduserte vinduene er bedre enn de som ble laget før 60-tallet, men det stemmer ikke. Ved å renovere gamle vinduer vil du kunne oppleve en økonomisk gevinst i det lange løp ved at de holder i nye 100 år. Det eneste du må gjøre er å vedlikeholde dem. Dessuten beholder du samtidig det visuelle inntrykket og sjelen som huset har, sier Rino Ringsrød som er malermester hos M. Bratfoss AS.

Billigere i det lange løp

Å bytte ut vinduene på et hus er kostbart. Ved utskiftning til nye vinduer kan det oppstå skader både innvendig og utvendig i området rundt vinduet. Ny tapet eller ekstra arbeid for å ordne skadene etter utskiftningen må derfor medregnes, noe folk flest ofte ikke tenker på.
Håndverket på den måten vi praktiserer, koster naturligvis mer, men sett over en lengre periode er det en god investering. Eldre vinduer er av bedre trekvalitet og holder seg derfor lengre etter en renovering enn hva nye vinduer vil gjøre. I tillegg er det også mer miljøbesparende å oppgradere gamle vinduer kontra det å kjøpe nye med hensyn til miljøutslipp ved produksjon av nye og destrueringen ved å kaste de gamle vinduene, påpeker Magne Bratfoss, daglig leder og eier av M. Bratfoss AS.

Slottet

Vinduer blir svært ofte betegnet som husets øyne, og selv små endringer av vinduene kan resultere i at huset får et helt annet inntrykk. Dette gjelder spesielt eldre boliger. Referanseprosjektene til Ringsrød og M. Bratfoss spenner fra Det Kongelige Slott, via private boliger til Arkitektenes Hus. Sigrun Karin Rodal, daglig leder for A/S Arkitektenes Hus, er av en klar oppfatning av hvorfor de valgte å renovere vinduene fremfor å bytte dem ut.
Vi som er genuint opptatt av arkitektur, og bygningenes historie og egenart, har et ekstra stort ansvar for å ta vare på våre egne bygg, sier Rodahl.
Da ekteparet Skou skulle pusse opp sin nye leilighet, i en frittstående bygård fra 1920 på Frogner i Oslo, valgte de å renovere de gamle vinduene i stuen fremfor å bytte ut.
Vi har alltid hatt en forkjærlighet for eldre hus med sjel. De har som regel gode proporsjoner og vinduer som er helt "riktige" i denne sammenheng. Det var viktig for oss at de vakre vinduene skulle bevares slik at verken vår leilighet eller huset skulle miste det historiske preget og den harmonien vinduene gir både fasaden og interiøret. Vindusrenoveringen vår innebar også utskifting av alle glassene med kulturglass. Det viste seg at glassrutene ikke var originale, men kriseglass som var satt inn under krigen.

Riksantikvaren er positiv

Vi er veldig glade over at folk velger å ta vare på eldre vinduer fremfor å bytte dem ut. Eldre vinduer er en truet bygningselement, og det blir stadig færre bygninger med originale vinduer. Originale vinduer har ofte detaljer og proporsjoner som er av stor kulturhistorisk verdi, sier Bård Langvangslien hos Riksantikvaren.
I dag skiftes det ut mange brukbare vinduer. Dette er lite miljøvennlig fordi det fører til unødvendig bruk av ressurser og skaper unødvendig avfall. Gamle vinduer kan dessuten være like gode mot kulden som nye fordi det gjerne er god avstand mellom de to glassflatene, og dette gir god isolasjon.
Hvis problemet er at vinduene trekker, kan du montere tettelister og sjekke dytting mellom vinduskarm og vegg. Skyldes trekken at du har enkle vinduer, er den enkleste og rimeligste forbedringen å få laget ekstra vinduer som slår innover, sier Brita Haneberg, Miljørådgiver i Grønn Hverdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.