RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Husk miljøfartsgrensen


Oppfordring: Prosjektleder i Statens vegvesen, Gry Larsen, oppfordrer folk til å holde miljøfartsgrensen denne vinteren. Foto: Øystein Dahl Johansen
Oppfordring: Prosjektleder i Statens vegvesen, Gry Larsen, oppfordrer folk til å holde miljøfartsgrensen denne vinteren. Foto: Øystein Dahl Johansen
Fra 1. november må du senke farten på Ring 3 igjen. Da blir det miljøfartsgrense og 60 kilometer i timen.

Manglerud: Opplysningstavlene som benyttes til å varsle om miljøfartsgrensen vil i år ha gulgrønn fluoriserende bunnfarge og sort tekst. Vi håper den gulgrønne bunnfargen vil være med å bidra til at bilister som er vant til å kjøre strekningen Ryen-Granfosstunnelen blir mer observante på miljøfartsgrensen. Vi fikk tilbakemeldinger i fjor om at enkelte bilister ikke fikk med seg informasjonen på opplysningsskiltene på grunn av fargen som da ble brukt, og håper dette bidrar til å bedre informasjonen, forteller prosjektleder i Statens vegvesen Gry Larsen.

Fartsnedgang

Erfaringene fra i fjor viser at bilistene senket farten på Ring 3 med seks kilometer i timen.

Vi er fornøyd, men kunne ønsket oss et litt bedre resultat. På riksvei 4, som har hatt miljøfartsgrense i en lengre periode enn Ring 3, senket bilistene farten med ti kilometer i timen. Men beregninger viste at vi kunne forvente en fartsnedgang på 6-7 kilometer i timen, så resultatet for Ring 3 er absolutt noe vi er fornøyd med.

Kritikere mener at det ikke er tanken på miljøet, men faren for gebyrer som gjør at folk senker farten. Hva tenker du om det?

Det er på grunn av folks helse vi gjør dette, ikke for å kunne bøtelegge bilistene. Det er ikke alle som har skjønt hvorfor vi har miljøfartsgrensene, noe vi også har sett i spørreundersøkelser, så vi har tydeligvis ikke nådd ut til alle ennå. Realiteten er at mange i Oslo er plaget av luftforurensningen og det er en utfordring å bedre dette. Miljøfartsgrense, sammen med tiltak som vasking og salting av veier og piggdekkgebyr, førte i fjor til at vi for første gang ikke overskred grenseverdiene for luftforurensning på Ring 3. Det tyder på at disse tiltakene fungerer. Jeg vil derfor oppfordre alle til å holde miljøfartsgrensen denne vinteren, sier hun.

Variable skilt

I år vil også E18 få miljøfartsgrense. Den vil gjelde fra Lysaker til Framnes, som ligger like før festningstunnelen.

På E18 er innføringen av miljøfartsgrense utsatt til 12. november. Der vil det bli variable skilt, forklarer Larsen.

Skiltene kan Statens vegvesen endre hastigheten på elektronisk. På E18 vil det på hverdager være 60-sone fra 0600 - 2200. På natten, fra 2200 - 0600 og i helger og på helligdager skal farten være 80 kilometer i timen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere