RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det var regnfullt og kaldt da sommerjobbkompaniet ryddet over og under vann ved Katten. Bak f.v: Christoffer Kaspersen, Moumen Al Obadi og Elias Blom. Mohammed Yassin(midten f.v.) og Asad Jonas Munir dykket etter søppel sammen med utekontakt Morten Sitter og Axel Lindstrøm.
Det var regnfullt og kaldt da sommerjobbkompaniet ryddet over og under vann ved Katten. Bak f.v: Christoffer Kaspersen, Moumen Al Obadi og Elias Blom. Mohammed Yassin(midten f.v.) og Asad Jonas Munir dykket etter søppel sammen med utekontakt Morten Sitter og Axel Lindstrøm.

Huskeliste for de med sommerjobb

Mange ungdommer får sine første erfaringer i arbeidslivet med sommerjobber. Vi gir ungdommen de viktigste forhåndsreglene de bør ta.

OSLO: Selv om de skal ut i jobb for første gang, har også de unge rettigheter i arbeidslivet. Derfor er det viktig at alle setter seg inn i hva de har krav på, slik at alle får samme rettferdig behandling.

For at de nye arbeidstakerne skal få best mulig utgangspunkt ønsker vi å videreformidle sju gode råd fra kemneren i Oslo kommune.

Hva må du huske når du får sommerjobb?

1: Skriftlig arbeidsavtale
Du skal ha en skriftlig arbeidsavtale som skal inneholde opplysninger om arbeidstid, arbeidsoppgaver og lønn. Standard arbeidsavtale finner du på arbeidstilsynet.no

2: Skattekort/frikort
Du kan bestille vanlig skattekort eller frikort på skatteetaten.no. Skattekort/frikort må leveres arbeidsgiveren når du begynner å jobbe, ellers må arbeidsgiveren din trekke 50 prosent skatt av lønnen din. Arbeidsgiveren skal påføre frikortet ditt hvor mye du har fått utbetalt. I 2010 er fribeløpet for ungdom kr 39 997.

3: Lønnsslipp
Du skal ha lønnsslipp hvor det fremgår hvor mye du har tjent og hvor mye du eventuelt er trukket i skatt. Lønnslippen er en kvittering for trukket skatt. Ta derfor godt vare på den!

4: Feriepenger
Du skal ha feriepenger som etter ferieloven er 10,2 prosent av brutto lønn. Hvis du jobber på en arbeidsplass hvor arbeidstakerne har rett til fem ukers ferie, skal feriepengene utgjøre 12 prosent av lønnen. Du har rett til å få pengene utbetalt ved sluttoppgjør, normalt når sommerjobben er over.

5: Lønns- og trekkoppgave
Arbeidsgiveren skal lage en lønns- og trekkoppgave som du vil motta i januar 2011. Denne viser hvor mye du har tjent i løpet av 2010 og hvor mye du er trukket i skatt. Dette er grunnlaget for beløpene som står i selvangivelsen og i den foreløpige skatteberegningen din. Kontroller lønns- og trekkoppgaven mot lønnsslippene.

6: Selvangivelse
Når du har hatt arbeidsinntekt i 2010, skal du få selvangivelse i april 2011. Sjekk at beløpene stemmer! Har du ikke endringer eller tillegg til den forhåndsutfylte selvangivelsen slipper du å levere den.

7: Attest
Husk å be om attest fra arbeidsgiveren din. Denne skal inneholde opplysninger om hvilke arbeidsoppgaver du har hatt og hvor lenge du har jobbet. Ta godt vare på den, den kan være nyttig når du søker annen jobb.

Tips oss: Skal du ha sommerjobb i sommer? Send oss en mail på nett@lokalavisen.no og vi lager kanskje en sak om din dag på jobben

Du kan gjøre småjobber for én eller flere arbeidsgivere og motta inntil kr 1 000 skattefritt fra hver i løpet av året. Du skal ikke oppgi dette beløpet på selvangivelsen.

Jobber du for en privatperson med hagearbeid, barnepass osv. er grensen kr 4 000.

Gjør du en jobb for en veldedig/allmennyttig organisasjon kan du også tjene kr 4 000 skattefritt fra organisasjonen i løpet av et år.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere