Gå til sidens hovedinnhold

Husker du denne gjengen?

Barn av 80-tallet har noe å se fram til når "Rakkerungene" relanseres på DVD. Så spørs det med dagens barn.

Husker du Spanky, Alfalfa, Darla og de andre? Vel, 25. juni debuterer "Our Gang", også kjent som "The Little Rascals", på norsk DVD. Serien, som herjet på NRK tidlig på 80-tallet, er grundig restaurert og foreligger for første gang i farger.

Rampete

Enten de gikk seg vill i hjemsøkte hus, spant rundt i sin hjemmesnekrede brannbil eller grep inn i lærerens kjærlighetsliv: "Rakkerungene" representerte noe friskt og annerledes i NRKs lørdagssendinger for de yngste.
Barne-TV er ikke det samme i dag som da. Da var det "snilt", uten vold og temmelig pedagogisk, kommenterer Geir Børresen, profilert programleder og mannen bak "Labbetuss".

Det var moro med med noe som ikke var så pedagogisk litt skrekkblandet fryd oppi det hele. Jeg tror mange satte pris på å oppleve noe litt rampete òg, fortsetter Børresen, og legger ikke skjul på at han gleder seg til en ny runde med gjengen.

Stereotypisk

"The Little Rascals" dukket først opp som stille-kortfilmer i 1922, skapt av komedieprodusenten Hal Roach. Selskapet Metro-Goldwyn-Mayer la til lyd i 1929, etter å ha overtatt rettighetene i 1927, og holdt liv i konseptet til andre verdenskrig. I alt ble det laget 220 episoder og én spillefilm, "General Spanky".

De drøyt 40 involverte skuespillerne var svarte og hvite jenter og gutter, noe som ikke var gitt i samtidas Hollywood. Det hører med at Roach senere ble kritisert for stereotypisk framstilling av afroamerikanere. Blant annet gjorde selveste Eddie Murphy et poeng av å parodiere figuren Buckwheat i "Saturday Night Live".

Skeptisk

Raseelementene til side: Er underholdningsverdien den samme som for snart 30 år siden? Vil våre venner slå an blant nye generasjoner rakkerpakk?
Karin Hake, forfatter av "Historien om Barne-TV. Barndomsbilder 1960-2005", er skeptisk selv om hun understreker at hun uttaler seg på generelt grunnlag.

Min hypotese er at det ikke holder. Barndommen har forandret seg når det gjelder på tempo, billedspråk, inntrykk og uttrykk. Unge har en helt annen hverdag nå, påpeker hun.

Spranget blir ikke mindre påtagelig av at Alfalfa & Co. var godt voksne før de ble fjernsynsmat. Ifølge Hake er det først og fremst gamle fans som vil ha glede av slike relanseringer.

Mange foreldre elsker sin barndoms barne-TV. Men som vi vet, er det ikke alltid foresatte og barn mener det samme. Det unge elsker i dag, tar foreldrene gjerne avstand fra, sier hun.

Optimistisk

Selskapet som gir ut "Rakkerungene", er like fullt optimistisk.
Vi ønsker selvfølgelig å nå dem som var barne-TV-tittere for flere tiår siden. Et gjensyn med serien vil nok vekke mange gode minner ikke minst vil den være av nostalgisk verdi. Samtidig er den så klassisk og sjarmerende at vi definerer nåtidas barn inn i målgruppa, sier markedskoordinator Elisabeth Rønning i Pan Vision.

I første omgang er det tre disker som skal ut i butikkene: "Superstars of Our Gang", "The Best of Our Gang" og "Best of Spanky".

Reklame

Kutt den skyhøye strømregningen: Slik får du billigst og best varempumpe