*Nettavisen* Nyheter.

Husløs fordi han er farget

Hassan Hilowle møtes av rasistiske holdninger på boligmarkedet.

Penger, stabil jobb og gode referanser spiller liten rolle når svensk-somaliske Hassan Hilowle (24) skal leie bolig. «Er du svart? Jeg trodde du var svensk» er kommentarer han møter på visning.

SENTRUM: Jeg høres jo svensk ut i telefonen, og flere steder blir jeg ønsket velkommen til visning når jeg ringer. Men når de ser meg er jeg ikke like velkommen, sier Hassan Hilowle oppgitt.

24-åringen er opprinnelig fra Somalia, men har bodd i Sverige siden han var 6 år gammel. For tre måneder siden flyttet han til Norge for å jobbe, og til tross for at han har stabil økonomi med to jobber, må han foreløpig bo hjemme hos en kamerat.

Sårende

I følge Hilowle selv er det på grunn av hans hudfarge at han fortsatt ikke har klart å skaffe seg bolig. På flere visninger møter han kommentarer som «Er du svart?» og «Jeg trodde du var svensk». Hilowle synes det er tragisk at dette skal skje i Oslo i 2008.

Det er utrolig sårende, de gir meg ikke en gang sjansen. Jeg føler meg jo svensk, sier han på plettfritt svensk, og legger til at holdningene han møter ikke var der for noen få år siden.

Jeg bodde i Norge for fem år siden også, og da var det ikke sånn, sier han.

Etnisk norske på visning

Flere ungdommer Øskantavisa har snakket med bekrefter Hilowles historie, og sier at press i boligmarkedet har ført til at mennesker med en annen etnisk opprinnelse har vanskelig for å skaffe seg bolig.

Jeg vet om flere som tar med seg etnisk norske på visninger for at det skal være lettere, sier Suleka Omar, også hun fra Somalia.

Flere andre, som ønsker å være anonyme, bekrefter at personer med ikke-vestlig opprinnelse sliter på boligmarkedet, også par, der den ene parten ikke er etnisk norsk.

Nylig ble en selger tatt for brudd på diskrimineringsloven etter at han overså det høyeste budet på boligen sin som kom fra en iraner og i steden valgte å selge boligen til etniske nordmenn til en lavere pris.

Nå viser det seg altså at diskriminering langt på vei er utstrakt også i leiemarkedet.

De spør meg om alt mulig rart, om jeg er en kul og morsom fyr og sånt. Jeg forstår det ikke, skal jeg liksom ringe hver dag og fortelle en vits for å få bo i leiligheten, sier Hassan Hilowle, og legger til at etter å ha bodd både i USA og England er han sjokkert over holdningene til enkelte nordmenn.

Når jeg bodde i New York og London så spurte de om jeg hadde en jobb, og om jeg kunne betale. Det var alt. I Oslo virker det ikke som om det spiller noen rolle om jeg har penger, sier han.

Bo på gata

2008 er mangfoldåret, og Hassan Hilowle mener huseiere nå må ta til fornuft, og gi mennesker med en annen hudfarge og etnisitet sjansen til å vise seg som jevnbyrdige med etnisk norske.

Vi lever i 2008 og skal liksom være så smarte og høyt utdannet, men har vi blitt så smarte at det er greit å gå rundt å dømme andre, spør han retorisk.

Jeg kan jo forstå at jeg må gjennom et dybdeintervju når jeg søker jobb eller lån, men dette er snakk om å få et sted å bo. Det er vel en uskreven regel at alle har krav på å få tak over hodet. Hva vil de at jeg skal gjøre, legge meg på gata og sove? Eller skal jeg bruke fortauet som toalett?, sier han fortvilet, og legger til at mange som lever mellom to kulturer opplever samme problem som han.

Det blir ofte sånn at den ene kulturen setter en stopper for deg, og det er vanskelig å vite hvor man skal ta veien, sier han.

Gir ikke opp

Hassan Hilowle nekter imidlertid å gi opp. Han sier at han ikke mener å snakke stygt om nordmenn, men han håper historien hans kan sette søkelyset på en trist virkelighet i Oslo i 2008.

Ingen skal få lov til å kjenne seg nedtrykt på denne måten. Jeg skjønner ikke at noen kan føle seg så overlegne andre bare på grunn av hudfarge. Men jeg er optimistisk, så jeg gir ikke opp enda, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag